În România sunt cei mai mulți lucrători pe cont propriu expuși riscului de sărăcie și excluziune socială (70%), mult peste media UE.

Biroul de statistică al Uniunii Europene informează că șapte din zece români care lucrează pe cont propriu sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială. Următorul stat în clasament este Portugalia, dar cu un procent de 32%, considerabil mai mic decât în cazul țării noastre.

Media UE la final de 2021 era de 23,6%, în creștere față de 22,6% cu un an în urmă. În decurs de un an, ponderea acestei categorii de lucrători aflate în risc a crescut cel mai mult tot în România (+5). Spre comparație, în statul vecin Ungaria procentul a scăzut cu 3,7%.

Eurostat definește persoanele ce lucrează pe cont propriu ca fiind cele ce își desfășoară activitatea în propria exploatație, întreprindere de dimensiuni reduse sau au propria activitate profesională, precum lucrători în servicii și vânzări, meșteșugari, agricultori, tehnicieni sau manageri. Persoanele care desfășoară astfel de activități de obicei nu au salariu, ci își câștigă banii direct de la clienți pentru serviciile lor, mai explică biroul de statistică.

Date/Grafic: Eurostat

Sursa foto: Dreamstime/Anan Sudsaithong

Folosim cookies