Rușii nu mai sunt convinși că mobilizarea este doar una parțială. Rapoarte din zonele rurale și din cele cu minorități etnice non-ruse arată că între 25% și 90% dintre bărbați au fost convocați la război, chiar dacă este vorba de studenți sau persoane care nu au niciun fel de experiență militară.

ISW consideră că Rusia poate strânge cotele de oameni în urma mobilizării parțiale, dar este clar de acum că aceștia nu sunt soldați profesioniști, iar câștigul pentru Armata Rusă este unul mic. În schimb, tulburările interne, generate de recrutarea forțată sub o motivație greu de justificat, vor face ca numeroși soldați care vor ajunge în Ucraina să aibă un “moral abisal”.

La 24 de ore de la decretarea “mobilizării parțiale” pentru tot mai mulți dintre ruși a devenit evident faptul că, în mod deschis, Kremlinul încalcă condițiile promise pentru recrutare, nefiind vorba doar de “cei cu experiență militară anterioară”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat pe 22 septembrie că trimiterea pe front a protestatarilor reținuți de poliție nu contravine legii de mobilizare. Chiar presa rusă scoate în evidență cazuri de notificare a unor oameni care nici nu au făcut armata – este viral pe internet cazul unui IT-ist de la o bancă, iar un student din Buriația (republică de la granița cu Mongolia) a difuzat imagini cu Rosgvardia și poliția militară care scot studenți de la cursuri, aparent pentru mobilizarea militară, în ciuda faptului că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat în mod repetat că studenții ruși nu vor fi mobilizați.

ISW apreciază că, deși nu este clar câți oameni vrea Kremlinul să strângă (oficial s-au declat 300 de mii, dar circulă informații că ar fi vorba de fapt de un milion de oameni), cotele impuse de la Moscova vor forța republicile și oficialii locali să mobilizeze orice bărbat, indiferent dacă a făcut sau nu armata, pentru a atinge cererea de la centru. ISW mai observă că în unele republici, precum Iakuția sau în regiunea Kursk, au fost impuse restricții pentru rezerviști, care nu mai au voie să părăsească localitatea de reședință, posibil în așteptarea ordinului de mobilizare.

Sunt semnalate de asemenea abuzuri ale ofițerilor de înrolare, care emit notificări pe telefon în miezul nopții, sau citații pentru persoane cu handicap, dar propaganda rusă susține că acestea sunt cazuri de incompetență, nu de abuz.

ISW mai observă că Moscova își concentrează mobilizarea în zonele cu comunități etnice non-ruse și de imigranți. Un membru al Consiliului rus pentru Drepturile Omului de la Kremlin, Kirill Kabanov, a propus serviciul militar obligatoriu pentru imigranții din Asia Centrală care au primit cetățenia rusă în ultimii zece ani, sub amenințarea pierderii cetățeniei dacă ar refuza înrolarea. Un alt raport, tot din Buriatia, unde populația majoritară este mongoloidă, arată că au fost mobilizați un sfert dintre bărbații unui sat, iar într-o localitate din zona Krasnodar Krai, în care mai puțin de 10% dintre locuitori sunt armeni, 90% dintre aceștia au fost convocați la război.

ISW consideră că abordarea mobilizării în forță de către Kremlin provoacă furie și neîncredere în toată Rusia, fiind înregistrate proteste în 42 de orașe din întreaga țară, inclusiv în localități mici, așa cum s-a întâmplat în Republica Daghestan. Mai multe centre de recrutare și clădiri administrative au fost incendiate în Nijni Novgorod, Sankt Petersburg, Toliatti și Zabailkalski Krai. Ria Novosti, oficiosul de propagandă al Kremlinului raportează deschis despre cozile de mașini de la granițele Rusiei, mulți alegând să plece pentru a nu ajunge pe front.

“Nu este o mobilizare parțială, este o mobilizare 100%”, a declarat pentru The Guardian Alexandra Garmajapova, președintele Fundației Buriatia Liberă, un ONG care monitorizează mobilizarea din această republică.

Pe 8 Martie, Vladimir Putin le-a promis mamelor din Rusia că fiii lor, militari în termen sau rezerviști, nu vor ajunge să lupte în războiul din Ucraina.

În discursul său de joi seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat direct rușilor, în limba rusă:

“55 de mii de soldați ruși au murit în acest război în șase luni. Zeci de mii sunt răniți și mutilați. Vreți mai mult? Nu? Atunci protestați! Ripostați! Fugiți! Sau predați-vă și veți fi luați în captivitate de ucraineni. Acestea sunt singurele opțiuni pentru a supraviețui”.

Folosim cookies