În ciuda internetului de calitate la prețuri rezonabile, doar 16% dintre firmele din România au ales să folosească servicii de cloud computing anul trecut, unul dintre cele mai mici niveluri din UE.

Doar Bulgaria a înregistrat un nivel mai mic decât țara noastră, cu un procent de 11%, în timp ce în Uniunea Europeană, în medie 36% din firme preferă găzduirea resurselor pe servere închiriate (cloud), în loc să-și folosească propria infrastructură IT.

Utilizarea medie a cloud computing-ului în UE s-a dublat între 2016 și 2020.

Deși ponderea firmelor cu acces la internet a fost la niveluri similare în toate statele membre ale UE, utilizarea cloud computing-ului a variat semnificativ, cu cele mai mari ponderi raportate în Finlanda (75%), Suedia (70%) și Danemarca (67%) în 2020.

Dintre întreprinderile care au raportat că folosesc cloud computing, 76% au optat pentru o soluție cloud pentru a găzdui sistemele de e-mail. Aproximativ două treimi (67%) au folosit cloud-ul pentru stocarea datelor, 58% l-au folosit pentru software de birou (cum ar fi procesoare de text și foi de calcul) și 47% pentru a-și găzdui baza de date.

Aceste întreprinderi au folosit și cloud-ul pentru a accesa aplicații software mai avansate, cum ar fi cele de administrare financiară sau contabilitate (45%) și gestionarea relațiilor cu clienții (27%). În plus, aproape un sfert (24%) dintre aceste întreprinderi au raportat că folosesc platformele de cloud computing pentru a valorifica puterea de calcul pentru a rula propriile aplicații software de afaceri.

Sursă: Eurostat

Folosim cookies