Comisia Europeană propune că Ucrainei și Republicii Moldova să le fie acordate statutul de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană, însă nu a luat această deciziei și în cazul Georgiei, despre care consideră că are aceleași aspirații și potențial ca Ucraina și Moldova, însă trebuie să decidă politic că merge spre reforme și aderarea europeană.
Propunerea de astăzi trebuie aprobată de Cosiliul European, care se va reuni la Bruxelles în 23-24 iunie.
“Ucraina și-a demonstrat clar aspirația și determinarea de a respecta valorile și standardele europene. Avem un mesaj clar: da, Ucraina merită o perspectivă europeană; da, Ucraina ar trebui salutată ca țară candidată. Acest lucru nu face nimic altceva decât să arate că s-a depus o munca productivă, dar rămân încă multe lucruri importante de făcut. Întregul proces se bazează pe merit, așa că mingea este în terenul Ucrainei”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Ukrainians are ready to die for the European perspective.
We want them to live with us the European dream. pic.twitter.com/3SPRqkgK7l
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 17, 2022
“Recomandăm totodată și acordarea Republicii Moldova statutul de candidat la UE. Moldova urmează o cale pro-reformă, anticorupție și europeană. Mai are un drum lung de parcurs. Dar credem că are potențialul de a se ridica la nivelul criteriilor“, a mai precizat Ursula von der Leyen.
Georgia must now come together politically to design a clear path towards structural reform and the EU.
So we recommend 🇬🇪 to grant the European perspective, but to come back and assess how it meets a number of conditions before granting it candidate status.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 17, 2022
În ceea ce privește Georgia, Comisia Europeană consideră că aceasta mai are de îndeplinit unele condiții până să primească recomandarea privind candidatura de aderare la UE.
Decizia organului executiv al UE pune baza summitul de la Bruxelles de săptămâna viitoare, când liderii statelor membre ale Uniunii sunt așteptați să aprobe recomandarea emisă astăzi.
Kievul speră să obțină acest statut încă din 2014. În 15 decembrie 2014, UE și Ucraina au organizat prima reuniune a Consiliului de asociere.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.