Liderii Uniunii Europene nu au reușit să cadă de acord privind forma fondului de stimulare economică după două zile de negocieri. 

„Negocierile au fost aprinse. Europa este sub șantaj. Trebuie să facem tot ce este posibil pentru a ajunge la un acord mâine. Întârzierile nu sunt utile pentru nimeni”, a declarat premierul italian Giuseppe Conte, țara sa fiind una dintre cele mai afectate de criza coronavirusului.

La începutul summit-ului, președintele Klaus Iohannis spunea: „Noi dorim să obținem sume consistente. Aici avem, pe de-o parte, bani care se dau sub formă de împrumuturi, dar o parte, sperăm și mai mare, vor fi bani care nu trebuie returnați. Sunt așa-numite granturi, bani pe care îi vom folosi pentru revigorarea economică, și pentru firme, și pentru modernizări, pentru digitalizare – de asemenea, sperăm, pentru modernizarea întregului sistem educațional, pentru fondul social, și multe altele”.

Reuters notează că unele țări au avut propriile cerințe în negocieri, care duc dincolo de prioritățile regionale și economice, punând la îndoială un act de solidaritate fără precedent pentru UE.

Uniunea Europeană se confruntă cu provocări financiare atât din cauza pandemiei și a sumelor investite în lupta contra COVID-19, cât și pe fondul ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Sursă: Reuters, Presidency

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday