Numărul de firme care și-au mutat activitatea este mult mai mare față de cele 269 estimate într-un studiu din 2019, iar grupul de experți New Financial consideră că numărul real ar fi chiar de peste 500: ”Credem că în prezent acești indicatori sunt subestimați și ne așteptăm să crească: suntem doar la sfârșitul începutului unui îndelungat proces de Brexit”.

Circa 7.400 de locuri de muncă din sectorul financiar au fost fie mutate din UK în UE, fie au fost create direct în Europa continentală prin anularea unor proiecte în UK, dar aceste relocări de personal ar fi fost chiar mai mari dacă nu apărea pandemia de coronavirus, precizează bancherii. Cel mai mare beneficiar al acestor transferuri a fost Dublinul, în care ”s-au mutat” 135 de firme din UK, urmat de Paris (102), Luxemburg (95), Frankfurt (63) și Amsterdam (48): ”Parcă ne-am întors 20 de ani în timp. Estimăm că Frankfurt va fi marele câștigător în materie de active pe termen lung, iar Parisul, în materie de locuri de muncă”, se arată în studiul New Financial.

Pentru că în acordul de separare a Marii Britanii de blocul comunitar nu au fost incluse și prevederi pentru piața serviciilor financiare, experții consideră că ”este mai bine pentru britanici să își recalibreze piața, pentru ca ea să fie potrivită pentru natura unică a serviciilor lor financiare”.

Băncile au scos din piața britanică 900 de miliarde de lire sterline, iar administratorii financiari peste 100 de miliarde, astfel că baza impozabilă a statului s-a diminuat considerabil.

Amintim, în ianuarie (prima lună după Brexit), Amsterdam a detronat Londra în volumele de tranzacționare la bursă, sugerând faptul că, odată cu ieșirea din UE, capitala britanică va pierde și statutul de capitală financiară europeană. Acum New Financial consideră că Londra va rămâne totuși principalul centru financiar al Europei, dar influența sa va fi diminuată.

Sursă alternativă: Reuters 

Foto: Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday