Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaților Gavrilă George (inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Ilfov – luare de mită), Neagu Iulian – Răzvan, Andrei Florentina – Alina (inspectori de muncă în cadrul aceleiași instituții publice – luare de mită), Cojocaru Daniel (inspector vamal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați – Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud – luare de mită) și a unui asociat din cadrul unei societăți comerciale, pentru dare de mită. 

În perioada 18 mai – 13 septembrie 2021, inculpatul Gavrilă George, în calitate de șef al I.T.M. Ilfov și ordonator de credite, ar fi acceptat, de la administratorul unei firme, o sumă de bani (reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract), atât pentru el cât și pentru inculpatul Neagu Iulian Răzvan (membru în comisia de recepție), astfel încât I.T.M. Ilfov să atribuie în mod preferențial un contract de lucrări. În zilele de 06 octombrie, 08 noiembrie 2021 și 06 decembrie 2021, Gavrilă George ar fi primit, împreună cu Neagu Răzvan Iulian, sume de bani, cu titlu de mită, reprezentând 7% din valoarea celor trei facturi plătite de către I.T.M. Ilfov firmei respective.

Contractul atribuit era în valoare de peste 200.000 lei (aprox. 43.500 euro). La data de 6 decembrie 2021, Gavrilă George și Neagu Iulian Răzvan au primit cea de-a treia tranșă din mita convenită, 3000 lei, respectiv 2000 lei, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante“, au transmis procurorii DNA. 

Separat, DNA transmite că  Neagu Iulian Răzvan ar fi primit la data de 14 ianuarie 2021 cu titlu de mită de la doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 2.400 lei, iar la 15 ianuarie 2021, ar fi primit de la unul dintre intermediari un bax cu 2.000 măști faciale, în schimbul emiterii de urgență a unei “adrese către Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători, din care să rezulte că un transport de măști importate din China (1.700.000 măști trei pliuri) nu mai trebuie supus verificărilor din partea I.T.M (autoritate de supraveghere a pieței naționale a acestui tip de echipamente), pe motiv că măștile respective nu ar fi echipamente individuale de protecție“.

Containerul respectiv fusese blocat inițial de autoritățile vamale timp de mai multe zile în Portul Constanța – Agigea, întrucât nu îndeplinea condițiile legale necesare pentru a fi introduse pe piață.

Pentru a debloca transportul cu măști de protecție, inculpatul Cojocaru Daniel în calitate de inspector vamal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați – Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, în data de 13 ianuarie 2021, ar pretins suma de 8700 de dolari și ar fi primit, de la același doi oameni de afaceri , prin intermediar, suma de 20.000 lei. Similar, inculpatul Cojocaru Daniel ar mai fi pretins și la data de 17 februarie 2021, suma de 8700 dolari și ar fi primit, de la același doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 20.000 lei, pentru deblocarea unui alt transport cu măști importate din China“, a mai transmis DNA.

De asemenea, separat, Neagu Iulian Răzvan ar fi pretins și primit , în mod individual sau împreună/pentru colega sa Andrei Florentina Alina, diferite sume de bani pentru a nu aplica sancțiuni ori pentru a aplica sancțiuni modice cu ocazia unor controale făcute la diferite firme.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday