Primăria Municipiului Iași a anunțat că incidența cumulată a ajuns la 3,59 la mia de locuitori (scenariul portocaliu). Astfel, începând de miercuri, 29 septembrie, ora 00:00, se aplică, timp de două săptămâni, următoarele măsuri:

 • Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) este permisă cu un număr de participanţi de maximum 200 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, doar pentru persoanele care prezintă Certificatul Verde.
 • Organizarea competițiilor sportive în spaţiile închise sau deschise este permisă cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie,
 • Organizarea și desfășurarea în interior a activităților cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, doar pentru persoanele care prezintă Certificatul Verde.
 • Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale din sunt permise cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie, doar pentru persoanele care prezintă Certificatul Verde.
 • Activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.
 • Organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior şi de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii, doar pentru persoanele care prezintă Certificatul Verde.
 • Organizarea de conferinţe este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii, doar pentru persoanele care prezintă Certificatul Verde.
 • Organizarea de mitinguri şi demonstraţii este permisă cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane, doar persoanelor vaccinate, care prezintă test negativ sau care au trecut prin boală, cu respectarea următoarelor condiții:
  • purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii;
  • dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spaţiul în care se desfăşoară mitingul sau demonstraţia;
  • menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţi şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil;
  • dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfăşurării mitingului sau a demonstraţiei;
  • aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
 • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și la terase, precum și operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00, doar pentru persoanele care prezintă Certificatul Verde.
 • Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare și la terasele acestora, precum și operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități de cazare în intervalul orar 5,00-2,00.
 • Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
 • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.
 • Activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, doar pentru persoanele care prezintă Certificatul Verde.
 • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, doar pentru persoanele care prezintă Certificatul Verde.
 • Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise este permisă în intervalul orar 5,00 – 24,00 fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar pentru persoanele care prezintă Certificatul Verde.
 • Activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00. Participarea este permisă doar pentru persoanele care prezintă Certificatul Verde.

Primăria mai precizează că, în cazul în care incidenţa cumulată a cazurilor la 14 zile va depăși 4 la 1.000 de locuitori, respectiv 6 la 1.000 de locuitori, se vor stabili măsuri/restricţii suplimentare.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday