Foro: Carrie Lam, liderul Parlamentului din Hong Kong

Rezoluția, adoptată de cel mai înalt organism legislativ din China, permite executivului de la Hong Kong să expulzeze direct parlamentarii aleși fără a fi nevoie să treacă prin instanțele judecătorești, ceea ce consolidează controlul Beijingului asupra teritoriului semi-autonom.

Conform noii legi, parlamentarii despre care se consideră că promovează sau susțin independența Hong Kong-ului sau care refuză să recunoască suveranitatea Chinei asupra Hong Kong-ului „își vor pierde imediat mandatele”. Decizia se aplică și parlamentarilor care „caută să determine forțe străine să intervină în afacerile din Hong Kong sau care au pus în pericol securitatea națională” și care „nu respectă legea fundamentală” – un fel de mini constituție a orașului. 

Executivul condus de Carrie Lam a folosit noua lege adoptată la Beijing pentru a anula mandatele a patru legiuitori ai opoziției pe motive legate de „securitate națională”. Anterior, cei patru parlamentari pro-democrație, ale căror mandate au fost anulate, au fost descalificați din cursa electorală prin care puteau fi realeși.

La o conferință de presă în care s-au anunțat demisiile, Dennis Kwok, unul dintre cei patru parlamentari descalificați, a declarat că șeful executivului din Hong Kong „încearcă să transforme Consiliul legislativ într-un sistem cu un singur partid. Este ridicol faptul că guvernul a renunțat complet la Legea fundamentală și criteriul <<O țară, două sisteme>>. Consiliul legislativ are responsabilitatea de a verifica guvernul”.

Kwok a mai declarat că parlamentarii pro-democrație „vor rămână alături de colegii noștri și astăzi vom demisiona toți împreună”. 

Înainte de anunțul demisiei, și parlamentarul pro-democrație Claudia Mo a declarat pentru CNN că autoritățile „au bătut practic cuiul în talpa luptei pentru democrație din Hong Kong. De acum înainte, nu i se va mai permite să mai candideze celui considerat incorect din punct de vedere politic”, a adăugat aceasta. “Se asigură că numai patrioții se pot alătura alegerilor politice din Hong Kong.”

Sursa: CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday