Hong Kong a fost „traumatizat prin escaladarea violenței susținute de forțele externe”, a spus Carrie Liam, citată de Reuters.

„Toate aceste acte au trecut linia roșie a unei țări și au cerut o acțiune hotărâtă”, a spus ea, adăugând că noua legislație va fi aplicată „în conformitate cu Legea de bază”, mini-constituția din Hong Kong. Ea a menționat că Legea fundamentală – care consacră principiul „unei țări, două sisteme” după ce Hong Kong-ul a revenit la guvernarea chineză în 1997 – protejează libertățile de exprimare, adunări publice și presă.

Mesajul lui Liam către Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva a venit după o convocare solicitată de experții ONU pentru a analiza acțiunea Chinei care a adoptat legea securității naționale ce ar îngrădi libertățile civile și politice ale orașului. 

Hong Kong a fost zguduit luni întregi de proteste violente împotriva Chinei. Peste 50 de experți ai ONU în domeniul drepturilor omului, au cerut într-o declarație comună  săptămâna trecută, consiliului să organizeze o sesiune specială pe subiectul China și să stabilească un mandat permanent pentru monitorizarea abuzurilor.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat la începutul acestei luni că orice noi legi de securitate națională impuse Hong Kong „trebuie să respecte pe deplin obligațiile Chinei privind drepturile omului” și tratatele internaționale care protejează libertățile civile și politice.

China a anunţat marţi „represalii”, după ce Statele Unite au interzis exportul de material sensibil în domeniul Apărării către Hong Kong, scrie News.ro. Măsura a fost luată din cauza legii securității naționale.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday