De câteva săptămâni, ceața cauzată de incendiile forestiere a ascuns munții și lacul Nainital din statul Uttarakhand. Shekhar Pathak, expert în istoria pădurilor din regiune, a afirmată că “Nu doar pinii care sunt foarte predispuși la incendii, dar ar chiar și pădurile de stejar și asta înseamnă că situația este destul de gravă”.

Luna trecută, în Nepal au fost înregistrate aproximativ 500 de incendii forestiere. Calitatea aerului său a rămas la niveluri periculoase de câteva zile. Aproape 20 de persoane ar fi fost ucise de incendiile din India și Nepal și sute de mii de hectare de păduri au fost distruse, deși cifrele oficiale nu sunt încă publicate.

Serviciul de monitorizare atmosferică Copernicus (CAMS) al Uniunii Europene a specificat că incendiile forestiere din Uttarakhand (nordul Indiei) au emis aproape 0,2 megatone de carbon numai în ultima lună, un record al ultimilor aproape 20 de ani. Pe baza analizei imaginilor din satelit, s-a estimat că Nepalul a emis aproape 18 megatone de carbon în aceeași perioadă, cea mai mare din 2016, când nivelul emisiilor a fost de 27 megatone de carbon. Îngrijorător este faptul că, de obicei, vârful incendiilor forestiere este atins în luna mai, iar cercetătorii se tem că cea mai rea parte a fenomenului încă nu a venit.

Oamenii de știință spun că, deși schimbările climatice nu pot fi învinuite direct pentru producerea incendiilor de pădure, acestea au fost intensificate de seceta din regiune. Autoritățile din Uttarakhand și cele din Nepal au declarat că mai multe incendii forestiere au fost provocate de arderea miriștilor de pe terenurile agricole adiacente pădurilor. O analiză făcută de Forest Survey of India în 2019 a arătat că aproape 36% din pădurile țării sunt predispuse la incendii, iar o treime din acestea sunt extrem de vulnerabile.

Sursă: BBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday