Ministerul român al Energiei a făcut precizări după încheierea acordului european de reducere a consumului de gaze cu 15% pentru următorul sezon rece. Ministerul a anunțat, într-un comunicat de presă: Consumatorii români, întreprinderile mici și mijlocii, serviciile sociale și industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale”.

Potrivit autorităților, statul va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022-2023:Rezervele de gaze ale țării reprezintă 55%, adică peste nivelul obligatoriu de 46% prevăzut pentru 1 august 2022. Menținând acest ritm accelerat putem ajunge la o capacitate a depozitelor de cel puțin 80% înainte de 1 noiembrie”.

”În plus, disponibilitatea surselor interne de gaze naturale și profilul de consum al țării noastre, corelat cu pachetul guvernamental de protecție a cetățenilor și economiei, sunt elemente ce garantează asigurarea necesarului de consum pentru iarna 2022-2023”, se mai arată în informarea de presă.

Conform acordului la care au ajuns cele 27 de state membre, necesarul de gaze al Uniunii Europene va fi redus cu 15% din august și până în martie anul viitor, cu scopul de a economisii 45 de miliarde de metri cubi de resurse. Conform proiectului, această inițiativă este una voluntară, dar în caz de urgență ar putea deveni obligatorie, mai ales dacă Rusia sistează fluxul de gaze către Europa. Țările au fost îndemnate să-și minimizeze consumul, pentru ca stocurile pentru la iarnă să fie făcute mai ușor.

Comunicatul integral al Ministerului Economiei

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday