Prim-ministrul a susținut o declarație de presă, în care a prezentat o parte dintre planurile guvernului pentru a proteja populația în fața scumpirilor la electricitate și gaze. Înaintea declarației, Nicolae Ciucă a avut o întâlnire cu membrii cabinetului său, la care a participat și președintele ANRE.

Principalele declarații:

  • Pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție a cetățenilor, consumatorilor casnici, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități.
  • De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum de până la 300 kilowați/oră vor beneficia de o nouă schemă de protecție, care va include TVA redus la 5%, compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum.
  • Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi.
  • Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale. În domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie și le vom menține active până la 1 iulie.
  • Analizăm totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri începând cu 1 aprilie.
  • Vom prezenta toate aceste măsuri în următoarea ședință a coaliției.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday