Ceremonia de învestire a Guvernului Orban a avut loc începând de la ora 19:00 la Palatul Cotroceni. Membrii cabinetului au depus jurământul.

La ceremonie, Klaus Iohannis a declarat: „Veți avea un mandat relativ scurt, dar pot să spun deja că mă aștept ca guvernul să rezolve probleme urgente: închiderea bugetului pe 2019, pregătirea celui pe 2020, reluarea discuțiilor în domeniul Justiției, trebuie încurajată din nou lupta anticorupție, trebuie pregătite alegerile, e nevoie de foarte multă implicare.

Vreau să atrag atenția că această victorie care e importantă, mare, este totuși numai o victorie de etapă. Urmează alegeri grele, extrem de importante pentru țară. Urmează prezidențiale, locale și poate chiar anticipat parlamentare. Toate acestea trebuie pregătite pentru a da românilor posibilitatea să aleagă varianta cea mai bună”.

Totodată, după jurământ Ludovic Orban a spus: „Aveți un partener în Guvernul României, unul de încredere care e gata să se alăture pentru punerea în practică a viziunii de dezvoltare României. Suntem aici după aproape o minune. Șapte formațiuni politice și grupuri parlamentare au reușit să se unească, să pună punct unei guvernări care cu adevărat a făcut rău României. A produs efecte care vor fi foarte greu de corectat”.

Principalele declarații ale președintelui:

Domnule Ludovic Orban felicitări dumneavoastră și întregii echipe. Vă doresc un mandat de mare succes, chiar dacă din păcate nu va fi un mandat întreg, ci va fi mai scurt și prin compensare mai greu. Domnule președinte al PNL, vă felicit pe dumneavoastră și pe parlamentarii PNL și toți cei din partid pentru că ați reușit să convingeți partidele din Opoziție ca împreună să constituiți o nouă majoritate, înlocuind-o pe cea toxică a PSD-ului.

Astăzi ați reușit din nou partidele, după moțiune, să convingeți să voteze împreună cu PNL pentru guvern. Este o realizare foarte mare. Vreau să subliniez că ce s-a întâmplat astăzi e un exercițiu autentic democratic, un guvern a fost înlăturat prin majoritate, unul nou a fost numit printr-o nouă majoritate.

Îi felicit și pe ceilalți parlamentari care au votat, cei din USR, PMP, UDMR, ALDE și de la minorități, chiar din Pro România, chiar neafiliați și unii chiar din PSD. Toți cei care ați votat ați făcut un lucru foarte înțelept. Ați înțeles foarte bine să lăsați deoparte meschinul aranjament politic. Ați avut înțelepciunea de a vota acest nou guvern pentru a da României o nouă șansă. Felicitări și aprecieri din partea mea!

Se termină astfel guvernarea pesedistă care în diferite variante a durat aproape trei ani de zile. Guverne care au stricat foarte multe proiecte. Este foarte bine că această etapă s-a terminat azi și avem șansa să avem un guvern care va primi suficient sprijin pentru a începe reconstrucția, pentru a repune țara pe calea cea bună.

Am mai spus-o, România putea să fie mult mai departe, putea să aibă mai multe autostrăzi, școli, spitale, proiecte pe fonduri europene. În ultimii 30 de ani România nu s-a dezvoltat mai mult din cauza PSD. Nu este niciun secret, această schimbare care s-a produs astăzi cu succes este încununarea unei lupte de uzură dusă în ultimii trei ani de mine împreună cu Opoziția.

Acest succes însă trebuie să fim conștienți este unul indus de voința populară. La europarlamentare s-a văzut o schimbare a atitudinii în rândul românilor, au votat altfel decât la parlamentare, au votat pentru România modernă, pentru cea europeană care va fi repusă din această seară în funcțiune. Au votat românii la referendumul din 26 mai pentru România dreaptă, o justiție independentă și continuarea luptei anticorupție.

Începe un mandat nou, un mandat greu dar care poate să aducă foarte multe satisfacții pentru partidele care se implică și pentru români. Chiar dacă este un guvern monocolor, minoritar, vă doresc să găsiți sprijin pentru a pune în practic proiectele și a stopa dezastrul lăsat în urmă de guvernele PSD. Sincer mă tem de ce se va găsi în ministere.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday