Potrivit unui comunicat citat de DW, măsura a fost aprobată de guvernul german și urmează să fie detaliată în cadrul unei conferințe a ministrului german al Apărării, Christina Lambrecht. Informația a fost confirmată pentru Reuters și de un lider din cadrul coaliției de guvernământ germane. 

Sistemul antiaerian Gepard face parte din categoria tehnicii autopropulsate blindate, cu mobilitate ridicată și timp foarte scurt de reacție. Este construit pe șasiul tancului Leopard 1 și este echipat cu două tunuri automate de calibrul 35 mm și cu radar. A fost proiectat la mijlocul anilor 1960 și a început să fie folosit din anii 1970, dar sistemul a fost îmbunătățit constant cu sisteme electronice de ultimă generație. Totuși, până la momentul declarației ministrului, nu este clar câte asemenea blindate vor fi trimise Ucrainei, dar este prima livrare directă de armament greu a Germanei.

Aceste livrări au loc în contextul în care cancelarul german Olaf Scholz s-a confruntat cu un val de presiuni atât din partea comunității internaționale, cât și din partea opiniei publice germane, pentru a trimite armament greu Ucrainei.

Reamintim, reprezentanți din aproape 40 de ţări, inclusiv din afara NATO, se reunesc astăzi în Germania, la invitaţia Statelor Unite, pentru a purta discuții referitoare la întărirea apărării Ucrainei. 

Surse: DW, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday