Guvernul transmite printr-un comunicat de presă că ,,a luat și va continua să ia toate măsurile necesare, din punct de vedere instituțional și financiar, pentru controlul și combaterea eficientă a răspândirii pestei porcine africane și face apel la președintele României, Klaus Iohannis, să înceteze să exploateze politic această situație cu consecințe importante din perspective economice și sociale”.

Executivul precizează și că ,,modul de alocare a banilor din Fondul de Rezervă Bugetară la dispoziția Guvernului este clarificat atât prin legislația specifică, cât și ca urmare a deciziei Curții  Constituționale a României nr. 558 din 24 mai 2012”.

,,Guvernul consideră lipsite de temei acuzațiile președintelui Iohannis, cu atât mai mult cu cât a întârziat nepermis de mult convocarea CSAT pentru avizarea rectificării bugetare, deși cunoștea faptul că acest proiect are prevăzute inclusiv fonduri necesare acțiunilor de control și combatere a răspândirii pestei porcine africane. Guvernul consideră regretabil faptul că președintele României încearcă să înrăutățească artificial situația provocată de pesta porcină africană, prin abordarea politică”, se mai precizează în documentul citat.

Totodată, Executivul prezintă în comunicatul de presă și o serie de măsuri pe care le-a luat de-a lungul timpului pentru controlul pestei porcine. Acestea pot fi consultate aici.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să  adopte de urgență toate măsurile pentru a opri creșterea numărului de focare de pestă porcină, dar și să despăgubească rapid producătorii afectați.

De asemenea, președintele a acuzat și că din fondul de rezervă nu au fost făcute cheltuieli pentru pesta porcină. ,,Nu poate fi identificat niciun act normativ, în ciuda spuselor ministrului Finanțelor”, s-a precizat într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

 

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday