Update: Guvernul propus de Dacian Cioloș nu a primit încrederea Parlamentului. A strâns doar 88 de voturi, dintre cele 234 de voturi necesare. De la tribuna parlamentului, a fost anunțat rezultatul oficial. În sală au fost prezenți 343 de deputați și senatori, dintre care au votat 272. ”Pentru” au votat 88 de parlamentari, iar 184  au votat ”împotriva” Guvernului Cioloș.

Dezbaterile s-au încheiat. Deputații și senatorii votează.

Marcel Ciolacu a lansat un apel către toți președinții de partide ca, după ședință, să se întâlnească și să stabilească o strategie comună: “În timp ce noi am stat două ore aici să facem politică, alte câteva zeci de oameni au murit. Asta este moștenirea lăsată de ultima guvernare. În această sală încap 500 de persoane. Imaginați-vă că ieri 574 de români au murit de Covid. (…) Eu consider că ne-am certat suficient. Este clar că acest guvern nu are cum să treacă. Vă cer să ne întâlnim imediat pentru a scoate România din criză. Gata cu politica, nu se mai poate așa. Trebuie ca politicienii să facă un pas în spate și să aducem specialiști în sănătate. Avem medici foarte buni și aici în Parlament. Spectacolul sinistru trebuie să înceteze. În al 12-lea ceas vă cer să fiți bărbați de stat. Vă cer să nu mai rămâneți o pată urâtă și neagră în istoria acestei țări”.

În replică, Dacian Cioloș a afirmat că “a renunța e cel mai ușor lucru, fiind mai greu să îți asumi responsabilitatea”.

Ulterior, premierul desemnat a mai spus că “vă cer încă o dată să ne asumăm acest vot și să nu lăsăm pe alții să ne facă Guvern. USR își asumă o propunere, pentru că noi credem că politică înseamnă și bună-credință”.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a declarat: “Principala cheie a acestei coaliții este să renunțăm la orgolii. Ați avut o coaliție aproape perfectă, dar ați renunțat la ea. Ați spus că toți sunt old-school, după care v-ați asociat și cu unii și cu alții și ați dărâmat Guvernul. Stimați colegi, ați cam rămas singuri. În momentul în care nu puteți convinge pe nimeni să vă susțină, programul de guvernare devine irelevant. Astăzi veți eșua. În lupta politică trebuie să cunoști măsura, trebuie să lași din orgoliu și din ambiții. Astăzi UDMR nu va participa la vot. Pe 20 octombrie am devenit adversari și vom vota împotriva voastră. Sunteţi aşteptaţi la dialog!”

Înaintea ședinței, Dacian Cioloș a făcut din nou apel către parlamentari în această dimineață pentru a vota noul guvern. Acesta a afirmat că acest vot este singura soluție pentru a ieși din criza în care se află România. Premierul desemnat a argumentat faptul că “înfruntarea între viață și moarte nu are culoare politică”.

Am spus că mergem până la capăt astăzi mergem în Parlament cu această echipă şi sper în înţelepciunea parlamentarilor să voteze acest guven pentru că asta ar însemna ieşirea din criza în care ne aflăm. Soluţia este aici, nu mai trebuie căutată, nu mai e timp de pierdut şi noi ştim ce e de făcut”, a declarat Cioloș.

“Înfruntarea între viața și moarte nu are culoare politică. Nu ne permitem să fim superficiali sau iresponsabili. Rezultatele, bune sau proaste, le vom împărți cu cetățenii. Pentru toți care și-au pierdut viața sau cei care și-au văzut finanțele spulberate, pentru ei suntem datori să oferim o stabilitate politică. Avem 30 de ani în care am experimentat discordia, invidia si egoismul. Am făcut din sănătate o dispută publică. Vaccinarea a devenit o problemă ideologică. Vă propun acest armistițiu politic, pentru a schimba aceasta țară”, a mai adăugat Cioloș.

Un mesaj similar cu cel al lui Kelemen Hunor a avut și președintele PSD, Marcel Ciolacu, care a menționat că partidul pe care îl conduce a decis să nu voteze Guvernul monocolor propus de Dacian Cioloş. “Decizia PSD este una luată în unanimitate, aceea de a nu vota Guvernul Cioloş”. 

Parlamentarii vor analiza problema învestirii unui nou Guvern în prima parte a zilei de miercuri. Dezbaterile pentru învestirea Cabinetului USR au început la ora 10.00, votul fiind preconizat a avea loc în jurul orei 12.00. Pentru învestirea Guvernului este nevoie de 234 de voturi. Atât PNL, cât și UDMR au anunțat că nu vor vota Cabinetul Cioloș. În lipsa voturilor necesare, președintele ar urma să convoace din nou consultări cu partidele parlamentare și să facă apoi o nouă propunere de premier.

Cătălin Drulă, ministrul propus al Transporturilor, este singurul din lista anunțată de Dacian Cioloș care a obținut un aviz pozitiv în cadrul audierilor de ieri.

Lista de miniştri ai Guvernului propus de Dacian Cioloș

 • Dan Barna – ministrul Afacerilor Externe;
 • Nicu Fălcoi – ministrul Apărării Naţionale;
 • Alin Stoica – ministrul Afacerilor Interne;
 • Stelian Ion – ministrul Justiţiei;
 • Dragoş Pîslaru – ministrul Finanţelor;
 • Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor şi Infrastructurii;
 • Cristina Prună – ministrul Energiei;
 • Claudiu Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului;
 • George Căţean – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
 • Mihai Goţiu – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor;
 • Cristian Ghinea – ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;
 • Ioana Mihăilă – ministrul Sănătăţii;
 • Ionuţ Moşteanu – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei;
 • Oana Ţoiu – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale;
 • Corina Atanasiu – ministrul Educaţiei;
 • Monica Berescu – ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării;
 • Iulia Popovici – ministrul Culturii;
 • Tudor Pop – ministrul Tineretului şi Sportului.

Știrea se actualizează

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday