Ionel Dancă, șeful Cancelariei Prim-ministrului, și mai mulți membri ai Guvernului au susținut o declarație de presă, în cadrul căreia a detaliat măsurile necesare pentru trecerea la starea de alertă, anunțate astăzi de către Ludovic Orban.

Principalele măsuri anunțate:

  • transportul elevilor devine gratuit
  • pe timpul stării de alertă, consumatorii nu vor putea fi deconectați de la rețelele de utilități
  • până la 15 iunie, persoanele pot depune cereri pentru amânarea plății ratelor
  • plata șomajului tehnic se prelungește până la 1 iunie, urmând să continue acolo unde activitatea este încă afectată de resctricțiile de protecție

Principalele declarații:

Viceprim-ministru Raluca Turcan: „Astăzi am adoptat ordonanța de urgență pentru prelungirea unor măsuri de sprijin pentru oameni și companii, după starea de urgență. Se aplică pe o perioadă limitată, pentru domeniile în care înca se aplică restricții.

Am decis prelungirea șomajului tehnic până la 1 iunie 2020, cu posibilitatea extinderii în domeniile unde vor mai fi resctricții. Se includ și PFA-urile și alte categorii de liber profesioniști. În paralel, vom veni cu măsuri active care, pe partea de angajați, să includă suportarea unei părți din salariu.

Va mai fi prelugită măsura de acordare de zile libere pentru părinți pentru restul anului școlar. Companiile cu un număr mai mare de 50 de angajați vor stabili programe diferențiate de muncă, ca să încercăm departajarea fluxurilor de oameni.

În domeniul sănătății: se vor aloca sume suplimentare pentru decontarea concediilor medicale în cazul persoanelor infectate și carantinate pentru COVID.

Consultațiile medicale acordate în ambulatorii și cabinetele medicilor de familie vor putea fi decontate fără folosirea cardului de sănătate. Serviciile medicale se vor deconta la nivelul activității efectiv realizate.

Educație. Vorbim despre transportul gratuit pentru elevi. Am decis ca operatorii de transport să asigure transportul gratuit al acestora, sus sancțiunea încheierii contractelor. În felul acesta, copiii văduviți de dreptul la educație și siguranța vieții, au primit ajutor. Licențele au fost prelungite, ele sunt preluate de Consiliile Județene.

Domeniul fiscal: asociațiile și fundațiile care cumpără medicamente, echipamente medicale sau de protecție să fie scutite de TVA, dacă bunurile sunt folosite pentru tratarea COVID sau sunt donate în acest sens. Se aplică măsura până în septembrie.

Domeniul cultural: am instituit posibilitatea refolosirii biletelor deja cumpărate, sau acordarea de vouchere pentru alte evenimente, în cazul în care cele dintâi au fost anulate.

Pentru veniturile impozabilie din industrie, acestea vor fi plătite când se va realiza un venit.

În domeniul economic: am prelungit  termenul de eliberare a certificatelor de urgență până la 31 mai. Ele vor fi folosite pentru susținerea angajatorilor. Până la 15 iunie, prelungim depunerea cererilor pentru amânarea plății ratelor. Tot până la acea dată, instituțiile de credit le vor evalua. Pe perioada stării de alertă, se interzice decontectarea cosnumatorilor de la rețele de apă, gaz, electricitate.”

Virgil Popescu, ministrul Economiei: „Certificatele de stare de urgență – se va lua în considerare și luna mai. 15 iunie devine termenul final pentru eliberarea certificatului.

Din a doua perioadă a anului, ANRE va reglementa prețul, în sensul ca prețul să scadă, eu sper cu 1 sau 2% pentru a putea respecta programul de reglementare a pieței.

Am adoptat azi noi articole la legea energiei electrice și a gazelor, care permite derogare pentru investițiile de la 1 iulie, posibilitatea ca energia să nu fie tranzaționată pe bursa opcom.”

Ministrul Afacerilor Interne: „Urgența adoptării proiectului ține cont de faptul că pe 15 mai încetează starea de urgență. Obiectivul – de refacere a stării de normalitate provizorie, trebuie urmărit în continuare.

Prin acest act, propunem modificarea unor acte normative în domeniul protecției persoanelor și managementul situațiilor de criză.

Reglăm mecanismul de declarare, prelungire și ridicare a stării de alerte, pe plan național sau local, după amploare și infrastructura din zonă. Comitetul Național funcționează sub conducerea premierului și vicepreședinți: ministrul Lucrărilor Publice, ministrul de Interne și secretar șef DSU.

În această seară, convocăm prima ședință sub noua denumire și conducere – Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Altă OUG, care completează o ordonanță din 2018. Asigură punerea în aplicare a deciziei ÎCCJ, și prin ea se vor recalcula drepturile salariale pentru polițiștii care au salariu mai mic decât nivelul aflat în plată, în funcție de grad, traptă. Guvernul României asigură susținerea financiară a impactului acestei decizii.

Sunt aproape 68 de mii de polițiști pentru care se face dreptate.”

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/241315843749331/

La începutul ședinței de guvern de astăzi, premierul Orban a declarat că astăzi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va declara starea de alertă. ”Vor fi instituite toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Vor fi măsuri obligatorii.”.

Premierul a mai declarat că va prelua conducerea Comitetului pentru situații de Urgență. ”Va trebui să adoptăm ordonanța de urgență ce reglementează măsurile necesare pentru trecerea la starea de alertă, în special acele măsuri ce vizează drepturi ale cetățenilor, facilități acordate în perioada stării de urgență și pe care le vom prelungi.”, a declarat acesta.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday