Despre eventuale măsuri restrictive pentru persoane nevaccinate (care au fost discutate ieri în ședința coaliției), Florin Cîțu a declarat: ”E foarte bine că se vine cu propuneri. Cu unele sunt de acord, cu altele nu. Așteptăm discuțiile cu specialiștii. Cred că e clar că vrem să menținem economia deschisă. Dacă există și specialiștii ne spun că campania de vaccinare poate beneficia în urma unor premii etc, aștept să vedem. Nu aș vorbi de măsuri restrictive pentru personalul medical”.

Premierul a mai spus că și-ar dori să vadă sprijin din partea societății civile pentru campania de vaccinare: Aș vrea să văd de la cei care critică și susținere pentru campania de vaccinare. Și de la societatea civilă. Cred foarte mult în mesajele care vin din societatea civilă, sectorul privat. De criticat e foarte ușor”.

Șeful DSU, Raed Arafat a precizat că a fost majorată, totodată, limita participanților la nunți și botezuri la 400 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toți participanții sunt vaccinați sau testați, în localitățile unde incidența nu depășește 3 la mie.

De asemenea se pot organiza mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 500 de persoane, iar competițiile sportive se pot organiza în spații închise sau deschise cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 m între persoane dacă acestea sunt vaccinate, au trecut prin boală sau prezintă test Covid negativ. Și activitatea barurilor, cluburilor, discotecilor și sălilor de jocuri de noroc, se poate desfășura la capacitatea maximă a spațiilor închise în intervalul orar 5,00-02,00, dacă toate persoanele sunt vaccinate.

Principalele declarații ale premierului Florin Cîțu:

  • În ședința de astăzi am aprobat o OUG pe care am anunțat-o de ceva vreme, era blocată în avizare. Vom da posibilitatea UAT-urilor să se împrumute de la Trezoreria Statului. Dobânzi de 1%-1,5% în funcție de perioadă, trei sau cinci ani. Veți vedea detaliile. 
  • Am anunțat că dăm sprijin financiar pentru unitățile de învățământ afectate de inundații, din Alba și Cluj. 1,5 milioane de lei de la bugetul de stat pentru investițiile necesare în aceste 12 unități.
  • Nu în ultimul rând, e aici și domnul Arafat, am aprobat măsurile de relaxare de la 1 august. Nu se relaxează foarte mult, dar aș menționa activitățile cultural-artistice, organizate în spații deschise cu participarea a cel mult 75 de mii de persoane, în localitățile cu incidență mai mică sau egală cu 2. Participanții trebuie să fie vaccinați, trecuți prin boală sau testați.
  • Baruri, cluburi, discoteci, la capacitatea maximă până la ora 2.00, tot dacă incidența este de până la 2 la mie. Așa era și până acum, nu se schimbă nimic.
  • Despre ratarea țintelor de vaccinare: Acestea au fost ținte care nu au fost create din neant. Au venit din discuții cu specialiști. Guvernul a făcut foarte bine în a crea condițiile pentru a avea vaccinați. Am creat spațiu de vaccinare. Aici vaccinarea nu este obligatorie. Ce ține de Guvern, de a crea condiții, am făcut. Până la urmă campania e susținută doar de guvern. Aș vrea să văd de la cei care critică și susținere pentru campania de vaccinare. Și de la societatea civilă. Cred foarte mult în mesajele care vin din societatea civilă, sectorul privat. De criticat e foarte ușor.
  • Despre creșterea economică și investiții: Veți vedea că va crește. Pe de o parte, dacă mă uit la anul trecut și ultimii 10 ani, da, investițiile sunt la un nivel record. Dacă mă uit la execuție, da, se putea mai bine, mai mult. Trebuie făcut mai mult la unele ministere. Avem un an record de investiții, vom atinge rezultatul la final de an, trebuie doar accelerat.
  • Despre stimulente pentru vaccinare: Când vor avea o formă finală și un buget pot fi aprobate. În alte țări s-au folosit astfel de măsuri, dar nu foarte mult. Nu e o practică care a demonstrat creșterea semnificativă a vaccinării. Dacă specialiștii susțin că va ajuta vom lua această măsură.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday