Ministrul Muncii a anunțat că Guvernul a adoptat proiectul noii legi a pensiilor. Olguța Vasilescu a precizat că „nicio pensie nu va scădea, în plată, iar, în cazul în care va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, se va menține suma în plată”.

„Nicio pensie nu va scădea, în plată. În cazul în care va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, se menține suma în plată. Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut, fără a lua în calcul întoarcerea sarcinii fiscale.
Nu se modifică vârsta de pensionare, nici stagiul minim. Contributivitatea fiind un principiu de bază, se introduce sintagma contribuții datorate și plătite”.

Proiectul de lege urmează să ajungă în Parlament, pentru a fi dezbătut și adoptat.

Viorica Dăncilă anunțase la începutul ședinței de guvern, de astăzi, că Executivul urmează să discute proiectul noii legi a pensiilor. Premierul a anunțat că punctul de pensie va creşte gradual la 1.265 de lei în anul 2019, la 1.775 de lei în anul 2020 şi apoi la 1.875 de lei în anul 2021.

„Discutăm azi noua lege a pensiilor. Astfel asigurăm pensii egale, pentru munca egală, și eliminăm inechitățile din sistem. Noua lege a pensiilor se va aplica etapizat, din 2019 până în 2021, când va intra integral în vigoare, ceea ce înseamnă și creșterea punctului de pensie la 1265 de lei de la 1 septembrie 2019, la 1.775 de lei de la 1 septembrie 2020 și la 1.875 de lei de la 1 septembrie 2021. Acesta lege este complexă, bazată pe principii solide și asupra căreia am discutat și cu sindicatele și patronatele”.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24, Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a explicat că vor fi recalculate peste cinci milioane de pensii, iar impactul bugetar pentru toate aceste creşteri în 2022 va fi de 81 de miliarde de lei. Vasilescu a mai dat asigurări că sunt bani în buget pentru noua lege: „Nu se taie de undeva și nu trebuie să introducem noi taxe pentru această lege, PIB-ul crește în fiecare an”.

„Nu se taie de undeva și nu trebuie să introducem noi taxe pentru această lege, PIB-ul crește în fiecare an, noi am lucrat pe datele Comisiei Naționale de Prognoză care se referă la următorii patru ani. Ei până acum niciodată n-au greșit, nici creșterea economică, nici valoarea PIB-ului. Comisia Europeană a mai greșit, FMI-ul a mai greșit, dar niciodată Comisia Națională de Prognoză”.

Ministrul Muncii a mai precizat că au fost două forme ale legii și se bucură că  „Ministerul de Finanțe a ales-o pe cea mai bună”, care, „pe lângă rata inflației, prevede și o creștere de 50 la sută din creșterea salariului mediu brut pe economie”.

„În urma dezbaterii pe care am avut-o cu federațiile pensionarilor, cu sindicatele și în general cu toate persoanele interesate au reieșit mai multe variante și mă bucur că Ministerul de Finanțe a ales-o pe cea mai bună, din punctul nostru de vedere: pe lângă rata inflației, prevede și o creștere de 50 la sută din creșterea salariului mediu brut pe economie. Practic, putem spune că pe măsură ce cresc salariile, cresc și pensiile”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday