Premierul Florin Cîțu a anunțat adoptarea, în ședința de guvern la care miniștrii USR PLUS nu au participat, Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”. USR PLUS consideră acest program o continuare a programelor PNDL 1 și 2: ”PNDL 3 este o hoție. Este programul becurilor de 1.800 de euro și a toaletelor din Teleorman de 80.000 de euro”, a transmis USR PLUS.

De altfel, referitor la avizarea proiectului, premierul spune că va cere o investigație pentru un posibil abuz de funcție: “Pe 17 august, direcția de specialitate a avizat proiectul ajuns la Ministerul Justiției, adresă care a rămas la cabinetul ministrului și nu a fost semnat. Trebuie să vedem dacă vorbim de un abuz de funcție și acest proiect nu a fost reținut intenționat”.

Principalele declarații ale premierului Cîțu:

  • Colegii de la USR PLUS nu au venit la ședința de guvern, dar am avut cvorum și am aprobat programul Anghel Saligny.
  • Vreau să fie foarte clar că acest program se regăsește în programul de guvernare. Cine spune altceva, minte și nu vrea să respectăm programul de guvernare.
  • Este un plan de investiții ale cărui proiecte sunt în program. Este corelat cu ce vom aproba în câteva săptămâni, PNRR, care va aduce în România investiții de 30 de miliarde de euro. Doar această coaliție poate implementa acel program de investiții.
  • O să iau legătura cu liderii europeni în legătură cu ce se întâmplă în România. Avem o alianță toxică cu un partid extremist, care vrea răul românilor și nu respectă libertatea individuală și proprietatea privată. Voi informa liderii europeni și SUA și vom vedea ce cred despre acest lucru.

Premierul a răspuns întrebărilor jurnaliștilor:

Întrebare: Care va fi consecința pentru miniștrii USR PLUS care au lipsit astăzi?

Răspuns: Fac apel la onoare. Dacă au lipsit motivat, înțeleg, dacă nu, știți cum e. Aș vrea să știu motivația pentru care au lipsit.

Î: Este posibil să fie revocați din funcție?

R: Să vedem dacă vor înțelege că România are nevoie de un guvern funcțional.

Î: Am văzut că Dacian Cioloș și Dan Barna v-au dat un ultimatum și că aveți timp până la ora 18 să vă dați demisia, altfel vor depune moțiunea de cenzură. Vă dați demisia?

R: Astăzi, în Biroul PNL, a fost vot unanim pentru a duce mai departe programul de guvernare.

Î: Cei din USR au cerut garanții că banii nu vor ajunge la baronii locali. Ce garanții aveți în acest sens?

R: Proiectul este transparent. Folosim standarde de cost de la fondurile europene. Este un program foarte transparent, targetat pe nevoile românilor.

Programul ”Anghel Saligny” conține credite de angajament pentru perioada 2021-2028 în valoare de 50 de miliarde de lei. Potrivit Ordonanței, pot fi finanțate prin acest program obiectivele de investiții care nu sunt incluse la finanțare în programele derulate din fonduri externe nerambursabile în perioada de programare 2021-2027. Beneficiarii programului sunt unitățile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritățile administrației publice locale, precum și unitățile administrativ-teritoriale membre ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, constituite în condițiile legii, pentru investițiile realizate prin asociațiile de dezvoltare intercomunitară.

USR PLUS a transmis miercuri premierului Florin Cîțu o listă cu zece amendamente pentru progamul Anghel Saligny, dar acestea nu au fost incluse în forma finală. Reprezentanți ai USR PLUS au susținut în repetate rânduri că Florin Cîțu vrea ca acest program să fie adoptat cât mai repede, înaintea Congresului PNL din 25 septembrie.

Ordonanțădeurgență

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday