Guvernul a adoptat în şedinţa de astăzi o OUG potrivit căreia ,,în situația vacantării funcției de inspector-șef sau, după caz, de inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcției se asigură de inspectorul-șef sau, după caz, de inspectorul-șef adjunct ale căror mandate au expirat, până la data ocupării acestor funcții în condițiile legii”. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial la câteva ore de la încheierea ședinței de guvern.

Amintim că Liviu Dragnea l-a acuzat în urmă cu două zile pe ministrul Justiției că ,,nu a dus până la aprobare ordonanța care ar fi permis actualei conduceri a Inspecției Judiciare să își ducă la capăt mandatul”. Întrebat atunci dacă se impune o discuţie cu Tudorel Toader sau cu premierul, liderul PSD a precizat: ,,Eu vreau să am o discuţie pe tema asta. Vreau să avem discuţie pe tema asta cu cei trei menţionaţi”. Pe data de 1 septembrie a expirat mandatul conducerii Inspecţiei Judiciare.

Ordonanța de Urgență completează astfel articolul 67 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. ,,În caz de încetare a mandatului de inspector-șef ca urmare a altor situații decât expirarea mandatului, interimatul funcției se asigură de către inspectorul-șef adjunct până la data ocupării acestei funcții în condițiile legii, iar în caz de încetare a mandatului de inspector-șef adjunct ca urmare a altor situații decât expirarea mandatului, interimatul funcției se asigură de către un inspector judiciar numit de inspectorul-șef până la data ocupării acestei funcții în condițiile legii”, se mai precizează în document. 

De asemenea, OUG prevede că se aplică și ,,situațiilor în care funcția de inspector-șef sau, după caz, de inspector- șef adjunct al Inspecției Judiciare este vacantă la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

Prevederile integrale ale ordonanței pot fi consultate aici.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday