Tudorel Toader a anunțat că Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, care va fi înfiinţată ca urmare a modificării Legii privind organizarea judiciară.

Guvernul a adoptat astăzi o ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru operaționalizarea secției de investigarea a infracțiunilor din justiției. A intrat în vigoare legea privind organizarea judiciară, care prevede înființarea secției pentru investigarea magistraților. Se mai prevede că în trei luni de la intrarea în vigoare a legii, secția trebuie să funcționeze. Mai e o perioadă scurtă de timp și la nivelul CSM nu au fost demarate procedurile pentru operaționalizarea secției.

Am considerat necesar promovarea acestei OUG pentru faptul că la data de 23 octombrie DNA nu mai are competență, potrivit legii, să investigheze acele fapte, iar secția nou înființată pe hârtie, nefiind operaționalizată, nu poate să le preia și să continue activitatea de urmărire penală.

S-ar crea un blocaj, pentru că, pe de o parte, DNA își pierde competența cu privire la faptele posibile comise de către subiecții calificați enunțați, iar, pe de altă parte, secția nu ar deveni operațională

Legea prevede că Secția funcționează cu până la 15 procurori. Ordonanța de urgență prevede că Secția va avea 15 procurori, pentru că formularea până la 15 era ambiguă.

Ordonanța de Urgență a fost adoptată. Presupun că se publică în Monitorul Oficial astăzi, ca orice OUG intră în vigoare la data publicări în MO. Din momentul publicării în MO, procurorul general are un termen în care să asigure buna desfășurare a activității, spațiile necesare, personalul auxiliar și aparatura. În momentul în care secția s-a operaționalizat, secția va prelua de la DNA dosarele în curs, dar și dosarele soluționate, aflate în arhiva DNA.

După publicare în Monitorul Oficial, toți cei interesați vor putea citi fiecare prevedere a ordonanței și veți vedea că ea face trecerea între actuala reglementare și viitoare reglementare”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday