Autoritățile de securitate cibernetică din SUA, Australia, Canada, Noua Zeelandă și Regatul Unit au emis o alertă de securitate asupra infrastructurii critice și au transmis într-un comunicat de presă că “Invazia Rusiei în Ucraina ar putea expune organizațiile din interiorul regiunii, cât și din afara acesteia, la creșterea activității cibernetice rău intenționate. Această activitate poate apărea ca răspuns la sancțiunile economice fără precedent impuse Rusiei, precum și la sprijinul material oferit de SUA, aliații și partenerii săi [Ucrainei]”.

Informațiile indică faptul că guvernul rus explorează opțiuni pentru potențiale atacuri cibernetice. Operațiunile cibernetice recente sponsorizate de Rusia au inclus atacuri distribuite de refuzare a serviciului (DDoS) , iar operațiunile mai vechi au inclus desfășurarea de programe malware distructive împotriva guvernului ucrainean și organizațiilor cu infrastructură critică”.

Grupuri de criminalitate cibernetică aliniate la Rusia au amenințat recent că vor desfășura operațiuni de răzbunare pentru ofensive cibernetice percepute împotriva guvernului rus. Unele grupuri au amenințat, de asemenea, că vor desfășura operațiuni cibernetice împotriva țărilor și organizațiilor care oferă sprijin material Ucrainei. “Alte grupuri criminale au efectuat recent atacuri perturbatoare împotriva site-urilor web ucrainene, probabil în sprijinul ofensivei militare ruse”, precizează Agenția SUA pentru Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii (CISA).

Autoritățile de securitate cibernetică îndeamnă responsabilii cu rețelele de infrastructură critică să se pregătească pentru un posibil atac și să atenueze potențialele amenințări cibernetice prin întărirea apărării.

În martie, CISA a transmis că există “informații în evoluție” conform cărora Rusia explorează opțiuni pentru potențiale atacuri cibernetice. Săptămâna trecută, a informat că hackerii au demonstrat că pot prelua controlul asupra unei game de dispozitive care ajută la funcționarea centralelor electrice și a fabricilor de producție, deși alerta respectivă nu a numit direct Rusia, care neagă repetat că efectuează atacuri cibernetice.

Sursă: CISA.

Foto: Techa Tungateja | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday