Raed Arafat a precizat, în cadrul conferinței săptămânale, că Grupul tehnico-științific nu a fost de acord cu carantinarea Capitalei, așa cum propusese INSP joi. În schimb, șeful DSU a transmis că vor fi făcute către INSP propuneri de noi măsuri, care să intre în vigoare în zilele următoare: În alte zone sau orașe am semnat ordine de carantinare, dar sunt zone mai mici. Mai degrabă ne concentrăm la controalele din zone mici, la metrou, ca să prevenim răspândirea. Ca să carantinezi București – Ilfov, înseamnă să mobilizezi toți jandarmii și polițiștii din regiune pentru a supraveghea acest perimetru”.

Totodată, Arafat a menționat că înmulțirea cazurilor Covid a încetinit ușor, dar tendința este în continuare de creștere evidentă: “De la 49 de localități cu incidența de 3 la mie pe 9 septembrie, pe 14 octombrie aveam 1.845. Ne face să credem că măsurile nu sunt implementate cum ar trebui”Referitor la situația de la UPU, în perioada 2 – 7 octombrie, 8.804 de persoane s-au prezentat la nivel național la Urgențe, dintre care 5.241 au fost depistate pozitiv. 

“Se simte și presiunea pe UPU în mod egal cum se simte și pe secțiile de ATI. Avem spitale unde secțiile de primiri urgențe s-au transformat cel puțin parțial în secții de ATI”, a mai spus Arafat.

Potrivit șefului DSU, de când a fost activat Mecanismul de Protecție Civilă, România a primit numeroase ajutoare de la alte state și organizații, astfel: Italia a trimis deja 5.200 de doze de anticorpi monoclonali și sunt în desfășurare procedurile de transfer și preluare din Germania a 12 mii de astfel de doze. Totodată, vineri seara ajung din Danemarca 8 concentratoare de oxigen și 5 ventilatoare, iar din Elveția, de la firma Roche, urmează să fie livrate 5.670 de flacoane de Tocilizumab. În plus, OMS va trimite 200 de concentratoare de oxigen, iar Republica Moldova s-a oferit să trimită 20 de cadre medicale care se vor deplasa la Iași, la Spitalul Lețcani.  

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday