Atacul, care a fost descoperit pe 20 ianuarie și a afectat unități multiple ale grupului, inclusiv The Wall Street Journal, New York Post și secția de știri din Marea Britanie, a constat în accesarea emailurilor și documentelor unor angajați, inclusiv ale unor jurnalişti. Potrivit consultantului în securitate cibernetică al companiei, scopul atacului a fost acela de a colecta informații în beneficiul intereselor Chinei.

News Corp a declarat că a anunțat forțele de ordine și că a angajat firma de securitate cibernetică Mandiant pentru a desfășura o investigație. De asemenea, a precizat că analiza preliminară indică faptul că au fost preluate date, dar sistemele care găzduiesc datele financiare și despre clienți, inclusiv informații despre abonați, nu au fost afectate.

Potrivit experților în securitate cibernetică, jurnaliștii sunt adesea ținte pentru hackerii care doresc să obțină informații în numele guvernelor străine, prin prisma surselor care ar putea avea informații valoroase sau sensibile.

În 2013, când investiga averea acumulată de de rudele lui Wen Jiabao, prim-ministru al Chinei la acea vreme, The New York Times a raportat un atac cibernetic despre care a afirmat că a afectat 53 de computere personale ale angajaților săi. Potrivit The Times, tot hackerii chinezi au pătruns și în computerele angajaților Bloomberg în 2012, după ce agenția de presă a publicat o știre despre rudele actualului lider al Chinei, Xi Jinping.

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat săptămâna aceasta că Beijingul derulează un “program de hacking masiv și sofisticat”. FBI are peste două mii de investigaţii active legate de acuzaţii de furt de informaţie sau tehnologie din SUA, instrumentat de guvernul chinez.

Surse alternative: The Wall Street Journal, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday