Groenlanda, teritoriul autonom al Regatului Danemarcei, se confruntă cu cele mai semnificative fenomene de topire a gheții din acest an, din cauza temperaturilor în creștere din emisfera nordică, inclusiv în zonele arctice. 

Potrivit Institutului de Meteorologie din Danemarca, Groenlanda trece printr-o a treia perioadă de topire masivă a gheții din ultimul deceniu și doar marți a pierdut peste 8,5 miliarde de tone de gheață din suprafața sa. Institutul precizează că, deși pierderile totale de gheață din această săptămână nu sunt la fel de mari ca cele înregistrate în 2019, suprafața de gheață afectată este mai mare. 

În ultimul deceniu, am fost deja martorii unor topiri din ce în ce mai severe și mai neregulate a ghețarilor din Groenlanda. Pe măsură ce atmosfera continuă să se încălzească, aceste evenimente de topire extremă vor deveni din ce în ce mai frecvente”, a spus Thomas Slater, glaciolog la Universitatea din Leeds și co-autorul studiului. 

În 2019, teritoriul autonom al Regatului Danemarcei a înregistrat o cantitate record de gheață topită în oceanul planetar – peste 532 de miliarde de tone. Atunci, o primăvară neașteptat de călduroasă și valurile de caniculă din luna iulie au dus la topirea întregii suprafețe a calotei glaciare. Ca urmare, în 2019, nivelul mării la nivel global a crescut permanent cu 1,5 milimetri. 

Potrivit unui alt studiu, publicat recent în jurnalul științific Cryosphere, Terra a pierdut, de la mijlocul anilor 90’ și până în prezent, peste 28 mii de miliarde de tone de gheață, dintre care o parte semnificativă o reprezintă ghețarii din zonele arctice, inclusiv calota Groenlandei. Experții spun că schimbările climatice accelerează la un nivel destul de clar, și avertizează că, dacă emisiile de substanțe chimice dăunătoare mediului nu sunt reduse, astfel de fenomene extreme se vor întâmpla din ce în ce mai frecvent. 

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday