Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, și este primul de acest fel la nivelul UE. Alte state europene au declarat vaccinarea obligatorie fie pentru angajații din sectorul public și privat (Italia, Ungaria, Rusia), fie pentru angajații din domeniul sanitar (Anglia, Franța).

Este prețul pe care trebuie să îl plătim pentru sănătate”, a declarat premierul, adăugând că este o decizie dificilă dar necesară pentru a proteja mai mult de jumătate de milion de vârstnici greci care nu au primit nicio doză de vaccin. 

Aproximativ 63% din populația de 11 milioane a Greciei este complet imunizată. Deși numărul programărilor pentru vaccinare a crescut în ultimele săptămâni, datele Ministerului Sănătății arată că 520 de mii de persoane cu vârsta de peste 60 de ani nu au fost vaccinate.

Ne concentrăm eforturile pentru protecția cetățenilor noștri, iar din acest motiv vaccinarea lor va fi obligatorie de acum înainte“, a mai spus Mitsotakis. Prim-ministrul nu a specificat însă cum vor impune autoritățile noua măsură, având în vedere că o amendă de 100 de euro ar reprezenta o mare parte din pensia medie lunară de 730 de euro.

Vaccinarea este deja obligatorie în Grecia pentru angajații din azile și pentru personalul medical, iar luna aceasta persoanelor nevaccinate nu li s-a mai permis accesul în restaurante, cinematografe, muzee și săli de fitness. Țara a înregistrat 931.183 de cazuri și 18.067 decese asociate Covid, de la începutul pandemiei. 

Sursă: Reuters

Sursa foto: Milkos / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday