Potrivit companiei, noua tehnologie se numește MUM (Model Unificat pentru Multitasking) și folosește un nou model de inteligență artifcială (AI) ce poate transforma motorul de căutare pe internet într-un serviciu mult mai sofisticat. Practic, va acționa ca un asistent virtual de analiză a tuturor informațiilor stocate pe internet, pentru a găsi răspunsuri și date referitoare la cele mai complexe întrebări ale utilizatorilor. 

Pandu Nayak, analistul Google care dezvoltă tehnologia MUM, spune că motorul de căutare va putea să preia sarcini mai complexe, precum analizarea informațiilor de care oamenii au nevoie în viața de zi cu zi, dar nu sunt destul de clare și nu reușesc să le transpună în întrebări specifice. 

Analistul a exemplificat aceste nevoi prin incertitudinile părinților în ceea ce privește cea mai bună școală la care copilul acestora ar putea studia, sau primele întrebări ale unei persoane care dorește să înceapă un nou regim de fitness: De exemplu, oamenii încearcă să-și dea seama care este cea mai bună rutină pentru ei, raportat la nivelul lor de pregătire fizică. Trebuie să reușim să transformăm aceste gânduri într-o serie de întrebări concrete pe care le putem căuta pe Google pentru a obține informațiile de care avem nevoie, a precizat Nayak.

Pentru a satisface astfel de nevoi ale utilizatorilor, tehnologia MUM folosește un instrument virtual numit transformator, care permite motorului de căutare să pună cuvintele introduse pe Google în context, nu separate. Compania nu a oferit prea multe detalii despre MUM, dar spune că este “de o mie de ori mai puternic decât BERT”, primul său model experimental care folosea transformatori. 

Criticii avertizează că acest demers prezintă un risc clar: va accelera o schimbare care a ajuns deja la Google, oferind răspunsuri mai directe la întrebările utilizatorilor, excluzând alte site-uri web cu scopul de a “internaliza” traficul și a ține utilizatorii de internet blocați într-un univers Google. 

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday