Incidentul vine înaintea unei așteptate vizite a ministrului adjunct de Externe al Coreei de Sud la Teheran, în care oficiali ar fi urmat să discute despre cererea Iranului ca Coreea de Sud să elibereze 7 miliarde de dolari din fonduri înghețate în băncile sud-coreene, pe fondul sancțiunilor SUA reimpuse țării în 2018. Ministrul de Externe din Iran a declarat că vizita va avea loc în zilele următoare, însă oficialii din Seul au declarat că analizează dacă mai fac deplasarea.

Seul a confirmat confiscarea petrolierului care transporta etanol și a cerut eliberarea imediată a acestuia. Presa iraniană și televiziunea de stat, au relatat că nava a fost capturată pentru că a poluat Golful cu substanțe chimice. “Potrivit primelor rapoarte ale oficialilor locali, este pur și simplu o chestiune tehnică, iar nava a fost dusă la țărm pentru a nu polua marea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Saeed Khatibzadeh.

Departamentul de Stat al SUA a cerut Iranului să elibereze imediat petrolierul. “Flota Marinei SUA cu sediul în Bahrain monitorizează situația”, a declarat purtătorul de cuvânt Rebecca Rebarich.

Surse alternative: Deutsche Welle, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday