Fars, agenția de știri iraniană administrată de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice, relatează că, “după furtul de țiței iranian de către SUA anul trecut”, petrolierul St. Nikolas a fost confiscat de marina iraniană joi dimineață și este în prezent în drum spre porturile iraniene. 

Miercuri, în timp ce naviga în apropiere de orașul Sohar din Oman, la bordul petrolierului a urcat un grup de persoane înarmate, iar sistemul de urmărire prin satelit al ambarcațiunii a fost oprit, pe măsură ce nava se apropia de portul iranian Bandar-e-Jask.

Compania greacă Empire Navigation, operatorul petrolierului confiscat, a transmis că, la momentul incidentului, nava era încărcată cu 145 de mii de tone de țiței irakian și se îndrepta spre vestul Turciei, prin Canalul Suez. Echipajul este format din 18 filipinezi și un grec, încărcătura fiind destinată rafinăriei turce Tupras. 

Aceeași navă s-a aflat, anul trecut, în centrul unei dispute dintre Teheran și Washington. În luna februarie 2022, ONG-ul United Against Nuclear Iran, cu sediul în SUA, a transmis că suspectează că petrolierul, atunci sub numele de Suez Rajan, transportă petrol din Iran, vizat de sancțiuni internaționale. Timp de luni de zile, nava a staționat în Marea Chinei de Sud, în largul coastei de nord a orașului Singapore, iar apoi a început să se deplaseze către Texas fără explicație, dovedindu-se apoi că a fost escortat de autoritățile americane. 

Ulterior, în luna august a anului trecut, țițeiul iranian cu care era încărcată nava a fost transferat în alt petrolier, în zona Houston. O lună mai târziu, Empire Navigation a recunoscut că transporta petrol iranian vizat sancțiunile SUA și a fost de acord să plătească o amendă de 2,4 milioane de dolari. Imediat după confiscarea petrolierului de către Washington, Iranul a avertizat că SUA “nu va rămâne nepedepsită”.

Surse: Reuters, Sky News

Foto: Vessel Finder

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday