Bărbatul, identificat drept Klaus L., în vârstă de 75 de ani, a fost recrutat de serviciile de informații chineze în timp ce se afla în Shanghai, unde ținea cursuri la Universitatea Tongji, în 2010. Potrivit procurorilor germani, timp de aproape un deceniu ar fi transmis în mod regulat informații Chinei, primind în schimb bani și călătorii. 

În noiembrie 2019, a fost arestat după o percheziție domiciliară, iar poliția a confiscat aparatură electronică. Klaus L. se pregătea la acel moment să plece la Macao pentru a se întâlni cu persoana de legătură din China, care asigura schimbul de informații. Pe 21 iunie a fost arestat din nou. Procurorii îl acuză că a facilitat colectarea de informații pentru serviciile secrete din China, prin numeroasele sale contacte de la nivel înalt din politica germană.

Presa germană relatează însă că inculpatul era un agent dublu, deoarece lucra și pentru serviciul de informații din Germania (BND), de o jumătate de secol. Potrivit informațiilor, Klaus L. a declarat în fața anchetatorilor că a informat serviciile secrete germane de intențiile chinezilor și a primit acordul pentru a interacționa cu aceștia.

Potrivit informațiilor din presă, politologul a condus o fundație din München, apropiată de Uniunea Socială Creștină (CSU), partid-aliat al Uniunii Creștine Democrate (CDU) al Angelei Merkel. Ulterior, Klaus L. a înființat Institutul pentru Studii Transnaționale, suspectat că este manevrat din umbră de serviciile germane de securitate.

Surse: Reuters, Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday