Update ora 22:30: Cipru a anunțat de asemenea suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, până la decizia EMA.

Update ora 22:15: România NU suspendă vaccinarea cu AstraZeneca, deși mai multe state precum Spania, Germania, Franța, Italia au anunțat această măsură.

Update ora 21:00 Și Spania suspendă pentru 15 zile inocularea cu serul produs de AstraZeneca. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătății.

Autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor anunță că va organiza o reuniune joi, pentru a analiza situația vaccinului AstraZeneca.

Update ora 17:50 Președintele Emmanuel Macron a anunțat că Franța întrerupe vaccinarea cu AstraZeneca, în așteptarea unei decizii care va fi luată marți de Agenția Europeană a Medicamentului.

Și Agenția italiană a Medicamentului a anunțat că ia aceeași decizie, ”ca măsură de precauție”, tot în așteptarea unei hotărâri din partea EMA, transmit CNN și BBC.

Ministerul german al Sănătății menționează că a luat decizia suspendării la recomandarea Institutului Paul Ehrlich, autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania. ”Este datoria Agenției să decidă dacă aceste suspiciuni vor afecta cumva autorizarea vaccinului”, se arată în comunicatul transmis de autoritățile germane.

Recent, și Olanda, Irlanda și Norvegia au transmis că suspendă pentru două săptămâni vaccinarea cu AstraZeneca, tot ca măsură de precauție. 

Între timp, Italia, Austria, Estonia, Letonia, Luxemburg și Lituania și România au oprit vaccinările cu anumite loturi de doze de la AstraZeneca. România a primit până acum două loturi de vaccin AstraZeneca retras și în alte state. Este vorba de ABV 2856 și ABV 5811, ambele oprite de la utilizare în Italia. Peste 137 de mii de doze din aceste loturi au fost administrate pe teritoriul României.

Compania spune că nu există dovezi care să arate că acesta provoacă tromboze sau probleme de circulație.

Surse alternative: Bloomberg, ABC News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday