Cancelarul german a declarat că proiectul Nord Stream 2 nu poate continua în aceste circumstanțe de criză, iar procesul de autorizare al gazoductului a fost suspendat. Olaf Scholz a precizat că guvernul federal a retras un document cheie în aprobarea proiectului, iar guvernul său a decis să “reevalueze” certificarea gazoductului, în lumina ultimelor evoluții ale crizei din estul Ucrainei: “ Astăzi, situația arată fundamental diferită. Trebuie să reevaluăm situația, în special în ceea ce privește Nord Stream 2”, a declarat acesta.

Sună tehnic, dar este pasul administrativ necesar, astfel încât nu poate exista nicio certificare a conductei fără acest document. Nord Stream 2 nu poate fi operaționalizat”, a adăugat cancelarul german, referitor la retragerea documentului.

Anunțul oficialului german vine pe fondul recunoașterii independenței regiunilor separatiste est-ucrainene Luhansk și Donețk de către președintele rus Vladimir Putin. În urma acestei declarații din partea liderului rus au apărut mai multe reacții internaționale, prin care state precum SUA și Marea Britanie au precizat că un pachet de sancțiuni trebuie implementat acum, chiar dacă inițial astfel de măsuri erau programate să intre în vigoare odată cu o incursiune sau o invazie a Ucrainei. 

Conducta care transportă gaze naturale din Rusia în Germania prin Marea Baltică a fost criticată de-a lungul timpului de către SUA și unele state europene care susțin că provoacă o creștere a dependenței Europei de aprovizionarea cu combustibilul rusesc. 

Surse alternative: Deutsche Welle, APNews, Euronews, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday