Grupurile de spitale de stat din Berlin, Charite și Vivantes, sunt primele care au decis să nu mai administreze vaccinul Covid de la AstraZeneca femeilor angajate în unitățile medicale care au vârsta sub 55 de ani, potrivit cotidianului german Tagesspiegel, citat de Reuters.  “Deși nu au existat complicații în Charité după vaccinările cu Astrazeneca, Charité vrea să acționeze ca măsură de precauție și să aștepte evaluările finale”, a declarat un purtător de cuvânt.

Cele două rețele de spitale și clinici au aproximativ 36 de mii de angajați (19 mii de persoane lucrează la spitalele Charite și 17 mii la Vivantes), majoritatea femei. Până acum două treimi din personalul clinicii Charite a fost vaccinat, iar 70% dintre aceștia au primit doar prima doză din vaccinul AstraZeneca. 

Spitalele de stat din Berlin intenționează să folosească serul de la Astrazeneca pentru moment doar pentru imunizarea angajaților bărbați. Deocamdată nu este clar dacă cei care au primit deja prima doză Astrazeneca vor mai face și rapelul tot cu acest vaccin.

În prima etapă a campaniei de vaccinare au fost imunizați medicii și asistenții medicali din secțiile Covid cu vaccinul produs de Biontech/Pfizer, însă în ultimele câteva săptămâni, personalul din alte secții și angajații care nu au contact direct cu pacienții au fost vaccinați cu Astrazeneca. În următoarele săptămâni, studenții și pacienții de la Charité ar trebui să fie imunizați cu vaccinul Astrazeneca.

Luni, districtul Euskirchen din Renania de Nord-Westfalia a anunțat că vaccinările cu serul Astrazeneca vor fi oprite pentru femeile cu vârsta sub 55 de ani, după ce o femeie de 47 de ani a murit după vaccinare după ce a dezvoltat o tromboză venoasă sinusală, iar o altă persoană se află sub tratament.

În acest moment, alte spitale din regiune discută pentru cine va fi utilizat în continuare vaccinul AstraZeneca, în condițiile în care dozele primite de la Pfizer și Moderna nu sunt suficiente.

Surse alternative: Tagesspiegel, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday