Site-ul institutului a fost indisponibil temporar pe 22 octombrie între orele 08:00 și 10:00 și puțin după ora 12:00. Hackerii au folosit o rețea de boți care a generat un număr mare de accesări, provocând prăbușirea site-ului, sub sarcina traficului. Potrivit Spiegel atacul a fost confirmat de Centrul Federal pentru Tehnologia Informației (ITZBund).

Atacurile care folosesc rețele de boți sunt o metodă larg răspândită în criminalitatea informatică prin care sunt trimise cantități masive de date prin dispozitive și computere deturnate.

ITZBund spune că nu a identificat încă atacatorii, însă continuă investigația. 

Autoritățile susțin că nu au fost furate date și nici nu a fost deteriorată infrastructura. Datele legate de pandemie nu au fost afectate deoarece sunt găzduite pe un alt server și nici aplicația de avertizare Covid nu a fost atinsă de atac.

La câteva zile după atacul cibernetic, sediul Institutului Robert Koch a fost ținta unui tentative de incendiere care a provocat pagube superficiale. Nimeni nu a fost rănit.

Cancelarul Angela Merkel și liderii regionali urmează să decidă dacă vor impune o nouă carantină națională ca răspuns la accelerarea accentuată a infecțiilor. Deși majoritatea germanilor susține eforturile de combatere a pandemiei, o minoritate sceptică, formată inclusiv din activiști anti-vaccinare, susținători ai teoriilor conspiraționiste și extrema dreaptă politică, au organizat proteste.

Surse: Reuters, Spiegel

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday