Potrivit unor estimări ale institutului german de statistică (Destatis), inflația a crescut pentru a treia lună consecutiv și a depășit pentru prima din 1993 pragul de 4%. Pe lângă  majorarea prețurilor energiei și blocajelor pe lanțul de aprovizionare, și măsura anulării reducerii TVA a determinat creșterea prețurilor pentru anumite bunuri și servicii. 

Tarifele energiei electrice au crescut cu 14,3%, iar prețul produselor alimentare cu 4,9%.

În momentul în care inflația crește, valoarea depozitelor populației și puterea de cumpărare scad, explică DW. Banca Centrală a Germaniei a prognozat că rata va rămâne peste 2% până la jumătatea anului viitor, peste ținta Băncii Centrale Europene (BCE), în timp ce economiștii cred că va ajunge la 5% până la sfârșitul anului. Analiștii consideră, însă, că acest val de creștere este unul temporar, determinat de redeschiderea economiilor după blocajele generate pe fondul pandemiei.

În luna august 2021, rata inflației a fost de 3,9%, cel mai mare nivel înregistrat din decembrie 1993, perioadă în care țara a cunoscut un boom economic, generat de reunificare.

Sursă: DW.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday