Potrivit Oficiului Federal de Statistică, în luna februarie prețurile au continuat seria de creșteri record de când biroul a început să consemneze date, depășind avansurile anuale din decembrie și ianuarie de +24,2%, respectiv, +25%. Creșterea costurilor la poarta fabricii, considerat un indicator al prețurilor de consum, a fost cea mai mare din 1949.

Prețurile la energie au crescut cu +68% față de februarie 2021. Dacă din modul de calcul ar fi fost scoase prețurile la energie, prețurile de producție ar fi crescut cu +12,4% față de anul precedent și cu +1,4% față de luna ianuarie 2022.

Deosebit de mari, notează Biroul de Statistică, au fost scumpirile înregistrate de îngrășăminte și compușii de azot (+71,7%) și de materiile prime secundare de hârtie și carton (+55,8%). Produsele din lemn, precum cutiile folosite pentru transport și depozitare, s-au scumpit cu două treimi, în timp ce cheresteaua s-a scumpit cu +54%.

Evoluția recentă a prețurilor în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei nu este încă inclusă în rezultate, deoarece sondajul privind prețurile de producție industrială a fost realizat cu datele de raportare anterioare jumătății lunii februarie.

Surse: Biroul Federal de Statistică, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday