Lanțul de supermarketuri Edeka Nord din Hamburg va oferi un card de 50 euro ce poate fi folosit în magazinele companiei de către angajații care s-au vaccinat anti-Covid, a raportat site-ul german lebensmittelzeitung.net, citat de Deutsche Welle. Edeka Nord este primul mare lanț alimentar din Germania care își răsplătește angajații pentru vaccinare. Până acum, oferta se aplica doar angajaților cu boli pulmonare cronice, din a doua etapă a vaccinării. 

Lidl și Aldi au adoptat, acum câteva luni, un sistem similar, dar în SUA, unde autoritățile au avut mai multe vaccinuri la dispoziție. Lidl a oferit 167 de euro angajaților vaccinați din SUA, unde are peste 125 de magazine pe coasta de est a SUA, la fel lanțurile Aldi, Starbucks, McDonald’s și Trader Joe’s (deținută de Aldi).

Autoritățile naționale din domeniul sanitar, atât din Germania, cât și din SUA, au recomandat vaccinarea personalului din magazinele alimentare, dar niciuna dintre cele două state nu le-a impus angajaților să se vaccineze. Stimulentele financiare ar putea încuraja mulți angajați, dar unii dintre aceștia susțin că asta ar dezavantaja persoanele care aleg să nu se vaccineze anti-Covid.

Potrivit firmei internaționale de avocatură Simmons & Simmons, firmele germane nu pot solicita angajaților să se vaccineze, spitalele și azilurile fiind o excepție. Potrivit autorităților federale americane angajatorii din SUA au dreptul de a le cere angajaților să se vaccineze, dar multe companii americane decid să folosească tehnica stimulentelor financiare pentru a nu obliga ci a încuraja forța de muncă să se vaccineze.

În principiu, nu este nimic în neregulă cu un astfel de bonus de vaccinare. Promovează o preocupare legitimă și pune angajații într-o poziție financiară mai bună în general, a declarat DGB Rechtsschutz, firma de avocatură a Federației Sindicale Germane (DGB), într-un comunicat trimis către Deutsche Welle.

Experții juridici spun că această situație, de stimulare financiară a angajaților, ar putea da naștere unor procese și dezbateri complicate, căci angajații care nu vor să se vaccineze se vor considera discriminați, iar patronii pot susține că acționează în interesul mai larg, al societății și al protecției în final a tuturor angajaților, inclusiv a celor nevaccinați.

Până acum, Statele Unite au vaccinat 37% din populație cu cel puțin o doză de vaccin, iar în Germania acest procent este de 16%.

Sursa: Deutsche Welle 
Foto: Dreamstime/Viorelkurnosov 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday