Germania. Liderul Bisericii Catolice se declară pregătit să demisioneze din funcția de Arhiepiscop de Munchen pentru că ”prin păstrarea tăcerii, împărtășește o responsabilitate pentru catastrofa abuzurilor sexuale” produse în cadrul Bisericii.

”Simt că prin păstrarea tăcerii, prin a mă înfrâna de a face ceva și a mă concentra doar pe reputația Bisericii, mă fac și eu vinovat și responsabil. În esență, este important pentru mine să împărtășesc această responsabilitate pentru abuzurile sexuale produse de oficialii Bisericii Catolice, în ultimii zeci de ani. Este dureros pentru mine să văd acest prejudiciu adus imaginii episcopilor”, i-a scris Arhiepiscopul Reinhard Marx Papei Francisc, pe 21 mai. Scrisoarea respectivă a fost astăzi dată publicității.

”Investigațiile și rapoartele din ultimii ani au arătat că au existat multiple eșecuri personale și greșeli administrative, dar și eșecuri ale sistemului. Este dureros pentru mine să fiu martor la daunele grave aduse reputației episcopilor, atât în fața clerului cât și a cercului laic”, a mai notat Reinhard Marx. Până în acest moment, Papa nu a dat curs solicitării, iar Arhiepiscopului i s-a cerut să rămână, deocamdată, în funcție.

Într-un comunicat transmis în numele Arhiepiscopiei de Munchen, se arată că Arhiepiscopul Marx ”s-a gândit în repetate rânduri, în ultima vreme, să demisioneze”.

Decizia vine la numai o săptămână după ce Papa Francisc a trimis o misiune pentru a investiga modul în care Arhiepiscopia de Koln a gestionat cazurile de abuz. În 2018, un raport întocmit de Biserica Catolică Germană consemna un număr de ”cel puțin 3.677 de acte de abuz sexual cu minori”, înregistrate între 1946 și 2014, potrivit CNN. Potrivit documentului, majoritatea victimelor erau băieți cu vârste de 13 ani sau mai puțin. Cel puțin 1.670 de clerici ar fi luat parte la aceste acte.

La o întâlnire a reprezentanților bisericilor catolice, din februarie 2019, Arhiepiscopul Marx a declarat că documente care ar fi putut dovedi că actele de abuz au avut loc ”ori nu au fost întocmite, ori au fost distruse”.

Pe 1 iunie, Papa Francisc a aprobat o revizuire majoră a sistemului intern de pedepse al Bisericii Catolice, prin care sunt Impune sancțiuni mai clare, mergând până la excluderea din rândul clerului inclusiv a celor care au știut despre existența unor abuzuri sexuale. Totodată, la finalul lunii aprilie Papa a emis un decret prin care tribunalele civile (cu magistrați laici) ale Vaticanului au fost abilitate să judece cardinalii și episcopii.

Sursa: CNN.

Folosim cookies