Ministrul german al economiei, Peter Altmaier, a spus în timpul unei videoconferințe cu omologul său francez, Bruno Le Maire, că este de așteptat ca firmele să fie cele care vor adeuce până la 80% din investiții, dar statele europene trebuie să fie pregătite să subvenționeze între 20% și 40% din cele 50 de miliarde de euro.

Ponderea Europei pe piața globală a semiconductoarelor, în valoare totală de 440 de miliarde de euro, este doar 10%. Companiile din UE depind în prezent de cipuri fabricate în special în Asia, iar criza actuală de componente amenință producția, în special de autoturisme. Anul trecut, producătorii acestora au fost nevoiți să caute alți clienți sau să reducă ei înșiși producția, iar revenirea mult prea bruscă a cererii de autoturisme, în toamna trecută, a creat probleme serioase în aprovizionarea de cipuri.

Producătorul Infineon Technologies a îndemnat la o acțiune rapidă a Comisiei Europene, susținând că planul ar putea aduce o contribuție semnificativă la creșterea competitivității și a rezilienței geopolitice a Europei. Dar Germania este cea care va facilita o mișcare mai rapidă a birocrației de la Bruxelles, centralizând solicitările de subvenții ale companiilor care vor să investească în producția de semiconductori, pentru a le transmite apoi executivului european.

La finalul anului trecut, Germania și Franța au inițiat proiecte similare în sectoare conexe, așa cum ar fi celulele de baterii, cloud computing și inteligența artificială, pentru a face Europa mai puțin dependentă de producătorii și giganții tehnologici din Statele Unite și China.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday