Oficiul Federal de Statistică al Germaniei (Destatis) transmite că, conform datelor preliminare, inflația a urcat la 10% în septembrie, de la 7,9% în august, pe fondul scumpirii energiei. Potrivit Destatis, prețurile energiei au fost cu 43,9% mai mari în luna septembrie a acestui an, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. De asemenea, prețul alimentelor a crescut cu 18,7% în termeni anuali.

Prețurile energiei, în special, au crescut considerabil de la începutul războiului în Ucraina și au avut un impact considerabil asupra ratei ridicate a inflației. Prețurile energiei au fost cu 43,9% mai mari în septembrie 2022 decât în septembrie 2021. A existat și o creștere peste medie a prețurilor alimentelor, cu 18,7% față de aceeași lună a anului precedent”, precizează instituția într-un comunicat.

Oficiul mai adaugă că încetarea unor scheme de subvenții pentru combustibili și transportul public ”au avut probabil un impact asupra ratei inflației în septembrie”, însă precizează că va publica informații detaliate împreună cu rezultatele finale pe 13 octombrie.

Săptămâna trecută, Banca Centrală avertiza că economia se îndreaptă către recesiune și anticipa o contracție moderată în trimestrul III, urmată de una accentuată la finalul anului. Bundesbank arăta că în raportul lunar sunt din ce în ce mai vizibile semnele care arată că economia țării alunecă într-o recesiune.

Surse: Destatis, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday