Indicele calculat de Institutul german de Statistică (Ifo) a scăzut la 88,6 puncte în iulie, de la 92,2 puncte cât era în iunie, și a atins cel mai scăzut nivel din iunie 2020 încoace. Companiile se așteaptă ca în perioada următoare afacerile să se desfășoare mai dificil.

Prețurile ridicate ale energiei și amenințarea unei penurii de gaze reprezintă o povară pentru creștere. Germania se află în pragul recesiunii”, a declarat președintele ifo, Clemens Fuest.

Prăbușirea indicatorului ifo asupra climatului de afaceri reflectă teama întreprinderilor germane de o criză a gazelor”, a declarat pentru Reuters Jörg Krämer, economist-șef la Commerzbank.

Pe ramuri, încrederea a scăzut în toate sectoarele, producție, servicii, comerț, construcții. Majoritatea companiilor consideră că situația lor actuală s-a înrăutățit în ultima perioada.

În producție, comenzile au scăzut pentru prima oară în ultimii doi ani. Neîncrederea în ceea ce privește următoarele luni este la cel mai ridicat nivel din aprilie 2020 și se extinde în aproape toate industriile. De asemenea, companiile au evaluat situația lor actuală ca fiind mai rea. Pentru prima dată în doi ani, comenzile noi au scăzut ușor. Și în servicii, indicatorul a scăzut, dar rămâne la un nivel ridicat. Starea de spirit s-a schimbat chiar și în turism și sectorul ospitalității, unde până recent se înregistra un puternic optimism.

În sectorul construcțiilor, după o scurtă revenire în luna iunie, încrederea mediului de afaceri a scăzut, la cel mai scăzut jos din aprilie 2016. Așteptările firmelor sunt reduse pentru perioada următoare. Pe de altă parte, nici companiile din segmentul de retail nu sunt optimiste cu privire la viitor.

Surse alternative: ifo Institute, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday