Președintele institutului de cercetare ifo, Clemens Fuest, a avertizat cu privire la un șoc al prețului petrolului și gazului dacă Rusia invadează Ucraina: Chiar dacă furnizarea de gaz nu este restricționată, ar exista totuși un șoc de preț, cel puțin temporar. Acest lucru ar afecta în egală măsură gospodăriile private și industria din Germania. În prezent, prognozăm o rată a inflației de 4% pentru 2022. Dacă izbucnește războiul, ar putea fi și mai mare”.

În același timp, Fuest s-a referit la interdependența reciprocă a ambilor actori implicați în situația geopolitică de la granița Ucrainei. Europa de Vest are nevoie de petrol și gaze rusești, în timp ce Rusia se bazează pe banii plătiți pentru aceste exporturi. Fuest consideră că este puțin probabil ca Rusia să întrerupă aprovizionarea cu gaz, deoarece încă dorește să vândă gaze în Europa în viitor.

În caz contrar, UE ar căuta să se aprovizioneze cu gaze din alte surse, de exemplu prin importul de gaz lichefiat transportat de cisterne. Extinderea infrastructurii în acest scop ar fi o idee bună în orice caz, conchide Fuest, care explică faptul că există încă riscul unor blocaje pe termen scurt ale aprovizionării. Dincolo de piața de energie, economia Rusiei nu este atât de semnificativă, spune Fuest. PIB-ul țării este echivalent cu producția economică combinată a Belgiei și a Țărilor de Jos. În plus, relațiile economice sunt deja limitate ca urmare a sancțiunilor deja în vigoare. 

Sancțiunile care au fost impuse din cauza ocupației Crimeei reduc producția economică germană cu aproximativ 5 miliarde de euro pe an, sau 0,16% din PIB-ul Germaniei. Prejudiciul adus Rusiei din cauza sancțiunilor este mai mare, echivalent cu 1,2% din producția economică a Rusiei. Dacă ar fi impuse noi sancțiuni, acestea ar putea pune o presiune suplimentară asupra economiei germane, dar una mult mai mare asupra economiei ruse, spune Lisandra Flach, directorul Centrului Ifo pentru Economie Internațională.

Sursa: ifo Institute

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday