Profitând de suspendarea temporară a limitelor de împrumut, o măsură prevăzută de Constituție, guvernul a adoptat suplimentarea bugetului. Volumul fondului destinat mediului va fi de 76,2 miliarde de euro la începutul lui 2022. Măsura bugetară a fost agreată luna trecută în coaliția formată din social-democrați (SPD), verzi și liberal-democrați (FDP).

Banii vor ajuta guvernul să facă față consecințelor economice ale pandemiei și să permită un salt puternic către viitorul cu zero emisii de carbon, dar și către digitalizarea rapidă a economiei. În plus, în cursul anului viitor, guvernul va canaliza până la 18 miliarde de euro din venituri fiscale suplimentare, provenite în principal din taxele ecologice și din schema de comercializare a emisiilor de CO2, în fondul pentru climă și transformare, aducând rezerva fiscală pentru investiții aproape de 95 de miliarde de euro.

Coaliția s-a înțeles să folosească, pentru al treilea an la rând, clauza pentru suspendarea limitării datoriei, care ar permite împrumuturi suplimentare de 100 de miliarde de euro. Suma se va adăuga datoriei nete fără precedent, de 130 de miliarde de euro în 2020 și 240 de miliarde de euro în 2021.

Surse alternative: Reuters, AP.

Sursa foto: Yucelunal | Dreamstime.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday