Cea mai mare economie europeană a înregistrat un declin de 1,8% în primele trei luni din acest an, față de trimestrul anterior, și un declin de 3,1% față de aceeași perioadă din 2020. Analiștii consultați de Reuters se așteptau la un declin de 1,6%-1,7% față de finalul lui 2020 și de 3% față de primul trimestru din 2020.

Acest declin este determinat de faptul că țara a fost un timp mai îndelungat în carantină, astfel că oamenii au economisit mai mult, în timp ce consumul a scăzut. “Declinul consumului este colosal”, a apreciat economistul Thomas Gitzel, de la VP Bank Group, care a adăugat că reducerea numărului de infectări și progresele înregistrate în campania de vaccinare vor sprijini redresarea economiei germane. În primele trei luni, cheltuielile gospodăriilor au scăzut cu 5,4%, iar rata de economisire a crescut cu 23%. 

Conform grupului de cercetare IW Cologne, se estimează că pandemia a tăiat 300 de miliarde de euro din economia Germaniei și va determina o pierdere de aproape 100 de miliarde de euro în prima jumătate a anului 2021. Deși intensificarea campaniei de vaccinare este promițătoare, specialiștii susțin că impactul carantinelor va continua “să lase urme adânci în economia statului”. 

Va dura ani de zile pentru ca pierderile și destructurările să fie echilibrate”, a declarat Michael Huether, directorul grupului de cercetare. Rata de vaccinare crește, în sfârșit, iar acesta este un semnal că nici economia n-ar trebui subestimată.”

Germania se află într-un moment de redobândire a stabilității după criza de Covid, pe măsură ce și mandatul de cancelar al Angelei Merkel se apropie de sfârșit. Restricțiile epidemice au început să fie relaxate, după ce rata de incidență a ajuns la 62.5 cazuri la 100 de mii de persoane, cea mai mică rată de după luna februarie. De asemenea, 40% din populație a primit cel puțin prima doză de vaccin anti-Covid, iar în jur de 14% dintre cetățeni sunt complet imunizați. 

Sursă: Bloomberg, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday