Curtea Constituțională a Germaniei, în contextul unui nou val de infectări generat de Omicron, notează că este necesar ca parlamentarii să protejeze din punct de vedere juridic persoanele cu dizabilități și condiții preexistente în situațiile de triaj legate de pandemie. Curtea a stabilit că statul german a încălcat constituția deoarece nu a stabilit astfel de reguli până acum. Constituția Germaniei prevede că “nimeni nu va fi defavorizat din cauza dizabilității”.

Triajul este procesul de prioritizare a pacienților pentru tratament, fie în funcție de gravitatea bolii, fie în funcție de șansele fiecăruia de supraviețuire.

Nouă persoane cu dizabilități au depus plângeri pentru a cere statului să stabilească ce criterii de selecție vor fi utilizate pentru a determina care pacienți vor avea prioritate în ceea ce privește tratamentele Covid, atunci când unitățile de terapie intensivă vor deveni suprasolicitate. 

Reclamanții se tem că, din cauza șanselor statistice mai scăzute de supraviețuire, vor fi dezavantajați, pentru că medicii vor lua în considerare starea generală de sănătate și afecțiunile pre-existente ale unui pacient infectat cu coronavirus.

Asociația Germană pentru Terapie Intensivă a răspuns reclamației si a precizat că nimănui nu i se va refuza tratamentul în baza vârstei, a bolilor anterioare sau a dizabilității și că aceste criterii vor fi consultate doar atunci când astfel de factori vor reduce probabilitatea de a învinge boala. 

Instanța a deliberat asuprea acestei spețe de la jumătatea anului 2020. A devenit din nou o problemă urgentă, deoarece Germania se confruntă cu un al patrulea val epidemic, raportând ieri 18.734 cazuri noi de Covid.

Surse: Deutsche Welle, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday