Comisia de vaccinare din Germania (STIKO) a precizat că nu există dovezi științifice privind siguranța vaccinării în urma “amestecării” vaccinurilor. “Până când sunt disponibile date adecvate, STIKO recomandă persoanelor sub 60 de ani ca în locul celei de-a doua doze de AstraZeneca, să li se administreze o doză de vaccin ARNm la 12 săptămâni după primul vaccin”.

La începutul săptămânii, Germania a recomandat produsul AstraZeneca celor cu vârsta peste 60 de ani din cauza apariției rare, dar severe, a efectelor secundare tromboembolice.

Autoritățile au precizat că vor face o recomandare separată mai târziu pentru persoanele mai tinere care primiseră deja o primă doză. Acum, experții germani sunt de părere că aceste persoane nu ar trebui să primească și doza de rapel de la AstraZeneca, ci un alt produs.

Vaccinurile ARN mesager (ARNm) sunt cele realizate de Pfizer/BioNTech și Moderna. AstraZeneca are la bază virusul ameliorat.

Surse alternative: Institutul Robert Koch, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday