“16 ani în funcția de cancelar au fost plini de evenimente, adesea provocatoare pe plan politic, dar și pe cel uman. Ultimii ani, mai ales ultimii doi marcați de pandemie, au arătat cât de importantă este încrederea când vine vorba despre lideri politici, despre discursul politic și despre știință. Vă încurajez ca pe viitor să priviți lumea și din perspectiva celuilalt”, a rostit Merkel în timpul discursului de adio.


Fanfara Armatei a cântat trei melodii, care nu trebuie neapărat să aibă tentă militară, alese de către fostul cancelar. Între melodiile alese de Merkel se numără un cântec creștin, piesa ”Să plouă cu trandafiri roșii pentru mine” (despre ambițiile adolescentului) și ”Ai uitat de filmul color” lansat în 1074 de cântăreața Nina Hagen din Germania de Est, în timpul Războiului Rece. Ceremonia Großer Zapfenstreich datează încă din secolul al XVI-lea, însă din 1998 este organizată și pentru foștii cancelari. În încheiere, militarii au mărșăluit cu torțe.

Festivitatea a fost una restrânsă, cu circa 200 de persoane, în contextul pandemiei de coronavirus. A avut loc la Berlin, într-un complex construit în 1914 și care acum servește drept sediu secundar al Ministerului Apărării.

Angela Merkel este primul cancelar al țării originar din regiunea de est (fostă comunistă). Din 2005, de când și-a preluat funcția, SUA au schimbat patru președinți, iar Marea Britanie cinci premieri. Ea a fost desemnată de 13 ori cea mai puternică femeie de pe planetă, iar în ultimii ani, mai ales în timpul mandatului lui Donald Trump la Casa Albă, a fost considerată cel mai influent politician din lumea liberă.

În urmă cu două săptămâni, noua coaliție de guvernare formată în urma alegerilor din 26 septembrie s-a înțeles pentru formarea unui cabinet condus de Olaf Scholz, liderul social-democraților, care va prelua oficial mandatul înainte de Crăciun.

Surse alternative: DW, The Guardian.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday