După 16 ani la conducerea celei mai mari economii din Europa și cu o carieră de peste 31 de ani, Angela Merkel se retrage de pe scena politică și predă astfel funcția de cancelar social-democratului Olaf Scholz, ales astăzi de către Bundestag (în cadrul căruia SPD are o majoritate substanțială) cu 395 de voturi pentru și 306 împotrivă.

Noul guvern al Germaniei este format din trei formațiuni politice – partidul noului cancelar, SPD, Partidul Verzilor și Partidul Liber Democrat (FDP). 

Olaf Scholz, în vârstă de 63 de ani, a câștigat alegerile legislative din Germania în luna septembrie 2021 și a lucrat de atunci la formarea unei coaliții. În cadrul noului său cabinet, social-democrații dețin cel mai mare număr de ministere – 7, Verzii și-au asigurat 5 ministere, iar Partidul Liber Democrat va deține restul de 4 portofolii. Annalena Baerbock, liderul Partidului Verzilor, va fi noul Ministru de Externe.

Influențat și de prezența Verzilor în coaliție, noul guvern își propune să adopte planuri ambițioase de combatere a schimbărilor climatice prin eliminarea treptată a dependenței de cărbune și prin concentrarea pe energia regenerabilă. 

Guvernul anunță totuși că pandemia este principala preocupare, în condițiile în care în ultimele 24 de ore, au fost raportate peste 69 de mii de cazuri de coronavirus și 527 de decese – cel mai mare număr de la iarna trecută.

În jurul orei 15, Olaf Scholz și noul său cabinet se vor întâlni cu președintele Frank-Walter Steinmeier pentru a depune jurământul și pentru a prelua oficial mandatul de la Angela Merkel.

Surse alternative: BBC, Deutsche Welle 

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday